De pas overleden choreografe Lydia Chagoll was ook de auteur van deze boeken

Non-fictie VRT NWS

De Nederlands-Joodse choreografe, auteur en cineaste Lydia Chagoll (89) is overleden. Chagoll - geboren als Lydia Aldewereld - is een natuurlijke dood gestorven thuis in Overijse, na een creatief en woelig leven waarbij ze ontsnapte aan de dood in concentratiekampen.

De boeken die Lydia Chagoll schreef

Hoewel ze vooral bekend was als choreografe en cineaste bracht ze ook enkele boeken uit. Die boeken gaan uit van een groot sociaal engagement. Bijvoorbeeld, in ‘De huid voorbij’ verzamelde ze ellenlange gesprekken tussen schrijfsters en prostituées. En in ‘Zigeuners’ geeft ze een historische getuigenis over de lijdensweg van de Sinti en Roma in Europa in de nazitijd. Haar sociale inzet ging gelukkig niet onopgemerkt voorbij. In 1999 ontving ze een eredoctoraat, uitgereikt door de Brusselse universiteit.

Maar haar meest gekende boeken zijn ‘In naam van de Führer’ en ‘Voor een glimlach van een kind’, boeken die voortvloeiden uit haar eerder verschenen filmwerk. In ‘In naam van de Führer’ staat de gesproken filmtekst van de gelijknamige documentaire centraal. ‘Voor een glimlach van een kind’ gaat over kindermisbruik waarin de filmdialogen uitgeschreven staan en verschillende opvoedkundigen aan het woord komen.

Op VRT NU kan je twee interviews met Chagoll herbekijken. Zo was ze te gast bij Winteruur, en sprak ze met filosofe Alicja Gescinska in het programma Wanderlust. Niet alleen op papier, maar ook op beeld getuigt zij van een groot denken en een warme en vinnige persoonlijkheid.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief