Charlotte Van den Broeck ©Stefaan Temmerman

Charlotte Van den Broeck wint eerste nieuwe FintroPrijs voor literatuur

Literaire Prijs VRT NWS

Schrijver en dichter Charlotte Van den Broeck, theatermaker Maxim Storms, fotograaf en schilder Pierre Liebaert en schrijver en dichter Jean d'Amérique zijn de winnaars van de eerste PrixFintroPrijzen. Het doel van deze nieuwe cultuurprijzen is jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar te ondersteunen. In totaal wordt er een bedrag van 76.000 euro onder de winnaars en de andere laureaten verdeeld.

De nieuwe prijzen zijn uitgereikt in drie categorieën door verschillende jury's: het bewegende verhaal (film, theater en dans), het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) en het geschreven verhaal (Nederlandstalige en Franstalige literatuur).

Het initiatief voor de prijzen kwam van misdaadauteur Toni Coppers, die het tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit vindt om jonge kunstenaars financieel en organisatorisch te ondersteunen.

Nederlandstalige Literatuur: Charlotte Van den Broeck

Tweede en derde prijs: Dominique De Groen en Jens Meijen.
Publieksprijs: Dominique De Groen.

Charlotte Van den Broeck verzorgde in oktober 2016 als jongste gastlandspreker de opening van de Frankfurter Buchmesse, samen met Arnon Grunberg.

In 2019 werd haar bundel 'Nachtroer' bekroond met de Paul Snoekprijs. Haar prozadebuut 'Waagstukken', dertien teksten over tragische architecten die uit het leven gestapt zijn, werd bekroond met de Confituur Boekhandelsprijs 2020 en haalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020.

In 2021 verscheen haar nieuwste dichtbundel 'Aarduitwrijvingen'. Over die bundel sprak ze met Tom De Cock tijdens de Boekathon die begin deze maand werd uitgezonden vanop het Boekenfestival 'Lees!' in Antwerpen. 'Ik wilde een lang gedicht ('Aan de parkvijver') schrijven over wederzijdse toestemming en dat bleek heel moeilijk te zijn. Ik ga via het liefdesverhaal van twee roodwangschildpadden en ik heb als research dus veel gekeken naar schildpaddenseks.'

Langs Franstalige kant ontvangt romancier, dichter, toneelschrijver en slammer Jean d'Amérique de FintroPrijs voor Literatuur.

Lees verder op vrtnws en herbekijk er Charlotte Van den Broek in de Boekathon.

Lees ook: Met 'Aarduitwrijvingen' keert Charlotte Van den Broeck terug naar haar eerste liefde, de poëzie.

Ilja Leonard Pfeijffer over Charlotte Van den Broeck

In 2019 vroeg LangZullenWeLezen aan Ilja Leonard Pfeijffer op de Boekenbeurs welk boek hij aan het lezen was. Dat was ‘Waagstukken’ van Charlotte Van den Broeck waarover hij het volgende vertelde:

‘Ik bewonder Charlotte Van den Broeck al langer als zeer getalenteerde dichteres. Met ‘Waagstukken’, haar prozadebuut, ben ik eigenlijk al in een vroeg stadium in aanraking gekomen, ik was er enigszins bij betrokken omdat ze een eerdere versie van dit boek als afstudeerproject heeft ingediend waarbij ik als externe begeleider dienst deed. Ik ken het boek dus vanaf de eerste idee en eerste twijfels. Mijn taak als begeleider is nog nooit zo eenvoudig geweest, want ik hoefde eigenlijk helemaal niets te doen. Dat zag ik al vanaf de eerste keer dat ik iets onder ogen kreeg van wat later in het boek is terechtgekomen. Je hoeft eigenlijk maar 2 zinnen te lezen om te snappen dat hier iemand schrijft die écht goed kan schrijven!’⁠

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief