Met 'Aarduitwrijvingen' keert Charlotte Van den Broeck terug naar haar eerste liefde: de poëzie

Poëzie Radio 1

Dichteres Charlotte Van den Broeck is, na een romandebuut 'Waagstukken', terug met nieuwe poëzie en die ruikt naar aarde, stof en grond. En naar de tekenfilmwereld van Roadrunner en coyote. 'Aarduitwrijvingen' is de titel en in Culture Club vertelt ze er meer over.

Terugkeer naar haar eerste liefde

Wat haar aanzette tot poëzie? In Culture Club vertelt ze over dat ene specifieke moment in de aula op de Blandijn in Gent. Ze was 21 en de professor Duitse Letterkunde zette een geluidsfragment op van Paul Celan, een heel slechte opname, die de 'Todesfuge' voorlas. Ze was 'aan stukken geslagen' door die voordracht en toen werd ze hoogmoedig en dacht: 'Dat wil ik ook'. Daarvoor las ze nauwelijks poëzie.

De natuur staat centraal in 'Aarduitwrijvingen', niet alleen in al haar pracht maar ook met haar wrede kracht: het gaat over rotsen, intense geuren en kleuren. Geïnspireerd door Death Valley (Californië). Het is één van de warmste plekken op aarde en dat voel je in de gedichten, vindt presentator Bent Van Looy. In haar bundel dicht ze ook over een ontmoeting met een roodwangschildpad. 'Ik heb een zwak voor allegorieën, daarom heb ik ze gebruikt in mijn dichtbundel', licht ze toe. Vandaar ook de Roadrunner en de coyote.

Als dichter kijk je altijd via een omweg: 'Je kijkt via taal, er zit al een storing op het beeld dat je wil maken'.

Zintuiglijkheid

Eén van haar gedichten is een hommage aan de jong gestorven graphic novellist Ward Zwart. Bent Van Looy vindt de gedichten van Van den Broeck heel beeldend. 'Je gebruikt taal als medium, maar vertrekt het vanuit een beeld?', wil hij weten. 'Mijn poëzie vertrekt vanuit zintuiglijkheid en het doel is een beeld in het hoofd van de lezer', vertelt ze. Niet alleen zien maar ook geur, iets tactiel of smaak kunnen het vertrekpunt zijn. Het zijn vaak heel celebrale prikkels en sensaties die ze probeert te vertalen naar iets dat je kan ervaren als je het leest. Concreet gaat het over hoe kwetsuren zich verhouden tot landschappen.

Een dag uit het leven van een dichter

Van Looy is nieuwsgierig hoe een doorsnee-dag van een dichter eruit ziet. Ze vindt zichzelf een slecht voorbeeld want ze is een 'manische dichter': ze schrijft in periodes en zit niet elke dag aan haar schrijftaal. Er zijn maanden waarin ze heel weinig slaapt en in een soort staat van hyper-concentratie gaat. Dan is ze meestal ook niet aangenaam in haar omgang. Daarna laat ze het weer los. Ze moet er ook altijd van bekomen, getuigt ze. Poëzie schrijven is anders dan een essay of proza schrijven.

In Culture Club leest ze voor uit het gedicht 'Beschadigingen'.

Herbeluister Charlotte Van den Broeck in Culture Club - deel 1

Herbeluister Charlotte Van den Broeck in Culture Club - deel 2

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief