Charlotte Van Brabander wil op een punt komen dat ze niet meer hoeft te werken voor geld

Non-fictie De wereld van Sofie

De FIRE beweging, oftewel 'Financial Independence, Retire Early', is een nieuwe beweging ontstaan onder Amerikaanse Millenials die zo snel mogelijk financieel onafhankelijk willen worden om dan hun leven flexibel te kunnen gaan indelen, en bijvoorbeeld vroeg op pensioen te gaan.

Het programma 'De wereld van Sofie' op Radio 1 ging op 5 mei op bezoek bij Charlotte Van Babander. Zijn schreef namelijk het boek 'FIRE' over de basisprincipes van deze beweging.

Volgens Van Brabander is FIRE het principe dat je in je vroege levensjaren erg zuinig gaat leven en hard gaat werken. Met dat extra inkomen ga je dan beleggen. 'Op lange termijn gaat jouw geld meer opbrengen dan jijzelf, en zo kan je dan flexibiliteit in je werk gaan inbrengen', aldus Van Brabander.

FIRE is met andere woorden een nieuwere manier van het gekende 'rentenieren'. Maar het verschil zit vooral in het idee dat je dankzij FIRE al veel vroeger tot deze financiële stabiliteit en zorgeloosheid zou kunnen komen.

Er is een toenemende zorg in onze maatschappij of de pensioenen wel voldoende de kosten zullen dekken. Mensen geven meer uit wanneer ze thuis zijn, en dit zijn net de dagen dat je eindelijk kan doen wat je wil, bedenkt Van Brabander.

Van Brabander hoopt dat ze langer zal kunnen werken dan de pensioengerechtigde leeftijd, maar wel op een flexibelere manier. Haar ultieme doel is duidelijk: 'Het kantelmoment voor mij zal komen wanneer ik niet meer hoef te werken, maar het gewoon nog heel graag doe', aldus Van Brabander.

'De FIRE beweging geeft mooi weer hoe jonge mensen graag zelf de touwtjes in handen willen nemen', aldus Van Brabander.

Herbeluister het gesprek met Charlotte De Brabander op Radio 1 Select

Charlotte De Branbander is dit najaar een van de personages in de docuserie 'FIRE: vroeg op pensioen' die heel wat controverse uitlokt.

Nieuwe docuserie 'FIRE: vroeg op pensioen' op VRT MAX veroorzaakt beroering

Op VRT MAX kan je momenteel de nieuwe docuserie 'FIRE: vroeg op pensioen' volgen. De reeks volgt zeven jonge mensen die snel rijk willen worden om zo jaren eerder met pensioen te gaan, maar bij de manier waarop ze dat doen stellen experten zich vragen. 'Een gemiste kans om goede financiële educatie te bieden', vindt De Tijd-hoofdredacteur Isabel Albers. 'Maar het programma toont wel wat leeft', aldus deelneemster Charlotte Van Brabander, auteur van het boek 'FIRE'.

FIRE is een 'maatschappelijk relevant gegeven' maar tegelijk ook een controversieel onderwerp.

Lees er meer over op vrtnws.be en bekijk er de reactie van Charlotte Van Brabander op de controverse.

Financiële autoriteit FSMA niet mals voor VRT-reeks 'FIRE': 'Staat haaks op wat wij jongeren proberen bij te brengen'

'De VRT-reeks 'FIRE' brengt een gevaarlijke en niet-realistische boodschap voor jongeren'. In een reactie op Twitter is de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, niet mals voor de nieuwe reeks op streamingplatform VRT MAX. 'Wat in het programma te zien is, staat haaks op de boodschappen die wij proberen over te brengen aan jongeren.' 'De reeks is géén how-to, we tonen wat leeft en waar jongeren over spreken', zegt woordvoerder van VRT, Yasmine Van der Borght.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief