Charles Baudelaire wordt 200 jaar!

Charles Baudelaire, nog altijd een van de bekendste en beruchtste Franse dichters, werd 200 jaar geleden geboren. Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe uitgaven en vertalingen die eraan komen of gepubliceerd zijn. Het zijn er heel wat.

Om te beginnen geeft de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade van Gallimard het volledige werk van Charles Baudelaire opnieuw uit.

'Luxe, calme et volupté', dichtte Baudelaire. Godfried Bomans vertaalde dat ooit spottend als 'Luxe, kalmte en volop thee'. Er zijn allerlei nieuwe Nederlandse edities van Baudelaire op de markt.

Bijvoorbeeld 'Het spleen van Parijs', (spleen betekent melancholie, red) in een vertaling van Jacob Groot met erotische illustraties van de Tsjech Miro Svolik. Hetzelfde werk verschijnt in het najaar in een vertaling van Hafid Bouazza met illustraties van Marlene Dumas.

Vertaler Jacob Groot ziet Baudelaire als 'de vader van de moderne poëzie' en 'het prototype van de poète maudit'. 'Het spleen van Parijs' bestaat uit een 50-tal korte stukken, 'anekdotische snapshots of columns avant la lettre'. De dichter flaneert in de hoofdstad, gaat op in de menigte en is tegelijk buitenstaander, en tekent portretten van personages als minnaressen of straatjochies.

Eveneens net uit: 'De bloemen van het kwaad' met vertalingen van gedichten en prozastukken door de Nederlandse romantische dichter Menno Wigman, die twee jaar geleden overleed. Ook de brieven van Charles Baudelaire zijn nu in het Nederlands beschikbaar, in de reeks Privédomein van de Arbeiderspers, met als veelzeggende titel 'Mijn hoofd is een zieke vulkaan'.

Het artikel op VRT NWS beschrijft de moeizame band van Baudelaire met de stad Brussel. Je krijgt er ook een overzicht van de bonte mix muzikanten en componisten die de poëzie van Baudelaire op muziek hebben gezet.

Espresso op Klara onderzocht of het werk van Baudelaire vandaag nog relevant is, en stelde de vraag aan Alexander Roose, professor Franse literatuur aan de UGent. Dit was zijn antwoord:

Absoluut! Ik kan mij voorstellen dat adolescenten er iets anders in lezen dan literatuurprofessoren. Het verhaal van de stinkende lijken, de vrijende vrouwen... Dat is eerder iets voor adolescenten, terwijl mensen die poëzie appreciëren, het klassieke daarvan zullen zien. Filosofen zien er dan weer een mens in die als eerste de moderne tijd én gekarakteriseerd én veroordeeld heeft. Baudelaire beschrijft de eenzaamheid van de mens. En de rijkdom die daarin zit, creëert voor elk wat wils.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief