Chams Eddine Zaougui is Arabist - hij las 'De kruisvaarders' van Dan Jones en praat erover in Interne keuken

Geschiedenis Radio 1

“Vraag u af wat paus Urbanus zou doen” schreef hij, de man van wie we de naam niet zullen noemen, omdat hij hoopt herinnerd te worden voor het bloedbad dat hij in 2019 aanrichtte onder de moslims van Christchuch in Nieuw-Zeeland.

In een manifest dat de politie later vond, citeerde hij uit de preek waarmee paus Urbanus II in 1095 opriep tot de allereerste kruistocht. Op een van de kogelhulzen die hij gebruikte stond ‘Bohemond I van Antiochië’, de naam van een van eerste kruisvaarders.

Wat bezielt zo iemand? En wat bezielde paus Urbanus om in de elfde eeuw half West-Europa op te roepen om het Heilige Land te gaan bevrijden?

Crucesignati, zo werden ze genoemd. ‘Degenen met de teken van het kruis’. Dan Jones schreef er een boek over: ‘De kruisvaarders’. (Het woord ‘kruistocht’ bestond nog niet in de Middeleeuwen.)

Wat ze onderweg deden, valt met geen woorden te beschrijven. Het is van een misselijkmakendheid die zijn gelijke niet kent. Helemaal anders dan wat men ons als kind heeft wijsgemaakt.

Chams Eddine Zaougui heeft het boek als Arabist gelezen. Hij zat zaterdag lockdowngewijs aan zijn eigen keukentafel, maar dankzij de wonderen der techniek kon toch met hem gepraat worden. Over Rome en Jeruzalem. En over Christchurch.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief