Cattle Kingdom: De goldrush op biefstuk

Non-Fictie Interne Keuken

Cattle Kingdom is een spannend boek over cowboys en indianen, maar ook en vooral over Amerikaanse kapitalisten en Engelse edellieden die eind 19de eeuw ontdekten dat je met rundsvlees véél geld kon verdienen. Gevolg: een ware goldrush op biefstuk. Op een paar jaar tijd veranderde het Wilde Westen in één gigantische vleesfabriek. In de veeteelt ging meer geld om dan in het bankwezen.

Miljoenen bizons werden afgeslacht omdat ze in de weg liepen. Indianen werden verdreven of uitgemoord. Door de uitvinding van prikkeldraad werden cowboys werkloos. Het bandwerk is geen uitvinding van Henri Ford maar ontstond in de slachthuizen van de Far West. En in New York werd diepvriesbiefstuk met slimme marketingcampagnes aan de man gebracht.

Bij kapitalisme en industrialisatie denken wij niet meteen aan Lucky Luck en John Wayne en toch. Als wij vandaag cowboy en indiaan zouden spelen, zou het niet met pijl en boog zijn, maar met managers en investeringsfondsen.

Tot die ene winter van 1886 waarin bijna de helft van de veestapel doodvroor en de zeepbel uit elkaar spatte. Bleek het hele systeem toch niet zo slim bedacht als iedereen dacht? Dat heb je met investeerders die nog nooit een koe van dichtbij gezien hebben.

Jelle Dehaen heeft het boek gelezen en zat aan de Interne Keukentafel.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief