©BeBe Jacobs

Catherine Vuylsteke vertelt over het nieuwe boek van Viet Thanh Nguyen: 'Vietnamees in Parijs'

Klara

Catherine Vuylsteke vertelt in Pompidou op Klara over Viet Thanh Nguyen's nieuwe roman 'Vietnamees in Parijs'. Het vervolg op 'De sympathisant', dat hij 6 jaar geleden uitbracht.

Viet Thanh Nguyen deed er behoorlijk lang over om een vervolg te maken op zijn debuut, dat hem meteen een Pulitzerprijs voor Literatuur en een Edgar Allan Poe Award voor Beste eerste roman van een Amerikaanse auteur opleverde. Het boek sloeg namelijk in als een bom: het wierp voor de eerste keer licht op de verliezers van de Vietnamoorlog, de Zuid-Vietnamezen die dweepten met de Amerikanen.

Als professor in de Engelse letteren en Etniciteit weet Nguyen als geen ander te omschrijven wat het betekent om als 4-jarige knaap in het jaar '75, zoals zoveel andere Vietnamezen, het land te ontvluchten. Hij kwam zelf in Californië terecht, maar het hoofdpersonage van zijn nieuwe roman duikt de onderwereld van Parijs in.

Volgens Catherine Vuylsteke schetst Nguyen met dit vervolg een spionageroman die hij als basis gebruikt voor een ideeënroman om zo heel concreet en met veel humor een boom op te zetten over de oorlog. Na zijn gevangenschap in een heropvoedingskamp heeft het hoofdpersonage 'Võ Danh', wat zoveel betekent als man zonder naam, geen andere mogelijkheid dan zijn leven opnieuw op te starten in Parijs. Daar ontmoet hij allerlei ongure personages, waaronder 7 dwergen en een Algerijnse bende waarmee hij het aan de stok krijgt.

In deze doordachte misdaadroman met een hoog slapstick gehalte slaagt Nguyen erin om twee werelden te versmelten. Zijn Vietnamese en Westerse erfenis (Nguyen is de zoon van een Franse priester) zorgen ervoor dat alle perspectieven dezelfde aandacht krijgen. Volgens Vuylsteke worden er treffende en oorspronkelijke ideeën geformuleerd in deze roman die het Westerse racisme en kolonialisme op een originele manier een spiegel voorhoudt en niemand laat vergeten waarom ooit 800.000 Vietnamezen op te kleine bootjes hun land hebben ontvlucht.

Herbeluister hieronder Catherine Vuylsteke in Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief