De Bezige Bij

Catherine Vuylsteke las 'Verheven koninkrijk' van Yaa Gyasi

Fictie Klara

De Ghanese schrijfster Yaa Gyasi maakte indruk met haar debuut 'Weg naar huis', een historisch epos over het lot van de Ghanezen sinds de 18de eeuw. Nu is er de roman 'Verheven koninkrijk', een portret van een Ghanees migrantengezin in de VS. Catherine Vuylsteke las het boek, dat verscheen bij De Bezige Bij. 'Deze tweede roman is in alle opzichten een heel ander boek dan haar eerste', vertelt Catherine Vuylsteke aan Nicky Aerts in Pompidou.

Centraal staan 2 vrouwen. Een jonge intellectuele vrouw, een neurologe, die uitzoekt hoe het komt dat teveel mensen op zoek zijn naar beloning en zo vatbaar worden voor verslaving en anderen teveel barrières kennen op weg naar beloning en zo dreigen in een depressie terecht te komen. Bedoeling is met een middel te komen tegen depressie en verslaving.

Het andere personage is haar moeder, een eerste generatie migrante uit Ghana. Zij kwam de VS binnen via een green card en liet haar man overkomen. Hij kon er niet aarden en liet het gezin met twee kinderen in de steek. Later sterft ook nog haar zoon aan een overdosis. De moeder zoekt haar toevlucht tot een fundamentalistische christelijke kerk. De dochter- neurologe neemt de moeder, een geharde vrouw, in huis....

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief