Foto Colson Whitehead: Peter Hassiepen

Catherine Vuylsteke las 'Harlem Shuffle' van Colson Whitehead

Fictie Pompidou

Catherine Vuylsteke las voor Pompidou Harlem Shuffle, het nieuwe boek van Colson Whitehead, verschenen bij Atlas Contact.

Het is het derde boek van Whitehead dat Vuylsteke leest. De vorige boeken gingen steeds over belangrijke maatschappelijke thema's zoals slavernij, de gruwel in instellingen die 'African-American boys' overkwamen. 'Het zijn boeken die pijn doen. Harlem Schuffle is dat niet', legt Vuylsteke uit.
'Het speelt zich af tussen 1959 en 1964 en gaat over een man die probeert om veel geld te verdienen en een beter leven op te bouwen. Het waren toen zeer spannende tijden in Harlem. Het had over de burgerrechtenbeweging kunnen gaan, maar dat is het niet geworden. Er komt zelfs geen Martin Luther King aan te pas. Als er één belangrijk maatschappelijk thema in zit, dan is het klasse. Het hoofdpersonage doet alles wat hij kan om hogerop te komen, dat heeft met klasse te maken. Maar zijn vader is een boef die geen enkele dag in zijn leven normaal gewerkt heeft en hij wil het tegenovergestelde zijn', gaat Vuylsteke verder.

Gelukkig heeft die criminele vader toch wat geld achtergelaten zodat de zoon een zaak kan opstarten. 'It takes money to make money', zegt Vuylsteke. 'Een opmerkelijke zaak in vintagemeubels. Dat is een heel nette job en je trekt daar een heel net publiek mee aan. Vintage was toen materiaal uit de jaren 30. De winkel is ook gewoon een 'front'. Foute types komen via de achterkant de zaak in. Hij heeft snel door dat 'nette jongens' het niet ver schoppen. Het is enigszins tegen wil en dank. Zijn neef Freddy deugt eigenlijk ook niet. Maar ze hebben toch een innige band, als Freddy in nood is, dan probeert hij hem te helpen. Het is best wel een mooie relatie met veel loyaliteit', legt Vuylsteke nog uit.

Vuylsteke las het boek graag. 'Het is leuk geschreven, er zit humor in en het personage komt erg tot leven. En in die zin verbaast het me niet dat hij al bezig is met een vervolg. Maar het is dus luchtiger dan zijn voormalige boeken.'

Hij schrijft wel over de 'Harlem Riot'. Maar die komt maar zeer zijdelings aan bod. Het hoofdpersonage moet zorgen dat vooral de ruiten van zijn zaak niet sneuvelen maar verder is hij overtuigd apolitiek. In dat opzicht is het dus een heel apolitiek boek.

Alle interviewers kregen allemaal op voorhand te horen dat ze niet over politiek mochten beginnen in het interview met Whitehead. En in elk stuk staat dan: we mochten het hem niet vragen en toch hebben we het hem gevraagd. 'Hij wil vooral over zijn boek praten en niet over politiek', was zijn antwoord daarop, sluit Vuylsteke af.

Herbeluister het interview hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief