Catherine Vuylsteke las de debuutroman van de Indiase Deepa Anappara: Djinn patrouille op de Paarse Lijn - 'Goed geschreven en graag gelezen!'

Fictie Klara

Journaliste Deepa Anappara bekijkt het leven in een Indiase grootstad door de ogen van kinderen in haar debuutroman Djinn patrouille op de paarse lijn. De Nederlandse vertaling verscheen bij Hollands Diep. Catherine Vuylsteke las het boek.

'Misschien een vreemde keuze voor de titel' vertelt Catherine Vuylsteke in Pompidou, 'want de kinderen uit het boek, die in de Indiaanse sloppenwijken wonen, hebben nog nooit de 'paarse lijn van de metro genomen'. Toch slaagt de auteur erin de kinderen, ondanks hun leefwereld in de slums, als gewone kinderen voor te stellen. Het verhaal is opgevat als een whodunit. Op een dag verdwijnt een jongen uit de klas, een kleine stotteraar die door zijn spraakgebrek weinig vriendjes heeft en een dronkaard van een vader die ook nog gewelddadig is. Hierdoor vertoeft hij meer op straat, waar hij zich veiliger voelt. Dit is heel erg relatief want de jongen verdwijnt. Het duurt enkele dagen duurt vooraleer er alarm wordt geslagen en de politie wordt ingelicht.

Wie is Deepa Anappara? De auteur, afkomstig uit een welvarende regio in India, heeft 11 jaar als journaliste reportages gemaakt over de sloppenwijken en de verdwijningen van kinderen die er dagelijks gebeuren. In 2008 verhuist ze naar de UK waar ze een cursus creatief schrijven volgt. De verhalen over de kinderen in de sloppenwijken nam ze mee. Het boek verscheen pas in 2019 in het Engels, ze vreesde beschuldigd te worden van voyeurisme gezien ze geen ervaringsdeskundige uit de slums is. Haar debuut is nu vertaald in 16 talen. Catherine vindt het boek goed geschreven en heeft het graag gelezen. Een aanrader dus!

Herbeluister Catherine bij Nicky Aerts in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief