Catherine Vuylsteke las 'De ruwe oversteek' van Simon Schama, waarin een cruciaal stuk Amerikaanse geschiedenis wordt verteld

Geschiedenis Klara

Catherine Vuylsteke las 'De ruwe oversteek' van Simon Schama.

De auteur, Sir Simon Schama, is een Britse historicus van Joodse afkomst, geboren in Londen in 1945, met 11 vertaalde historische werken in het Nederlands en hij werkt vaak voor de BBC. Schama is een ontzettend goede verteller, zegt Catherine Vuylsteke, die zeer goed historische periodes en kwesties kan vertalen voor de hedendaagse lezer. Het boek dateert uit 2005 en werd in 2007 door de BBC bewerkt in een docu-drama. Nu ligt de Nederlandse vertaling van Rough Crossings in de winkel.

'De ruwe oversteek' is een opmerkelijk verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 18e eeuw, net voor het verbod op de slavenhandel. Het hoofdpersonage werd in Nigeria in 1760 gekidnapt, hij was toen 22. Hij wordt op de boot naar de VS gezet en daar op een plantage tewerkgesteld. Dit gebeurde 15 jaar voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De Britten riepen toen de slaven op weg te lopen en aan Britse kant mee te strijden in ruil voor vrijheid en een stuk land. De Britten verloren deze oorlog en de meestrijdende slaven stroomden samen in het laatste stukje land dat nog in handen was van de Britten. De Britten hielden woord en brachten hen over naar Nova Scotia in Canada. Ze kregen er onvruchtbare grond toegewezen en hadden er te maken met racisme waardoor ze opnieuw tweederangsburgers werden. Het hoofdpersonage vat het plan op terug te keren naar Afrika.

Catherine Vuylsteke vindt 'De ruwe oversteek' een geweldig boek: 'Het is ontzettend goed geschreven, het leest als een trein, met heel veel sfeer die de lezer onderdompelt in het verhaal! Deze 500 pagina's zijn een godsgeschenk' vertelt ze in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief