Carl Norac stelt nieuwe Dichter des Vaderlands Mustafa Kör voor in filmpje 'Dichter met Maud'

Poëzie Dichter des Vaderlands

Dichter des Vaderlands is een literair project dat met behulp van de poëzie een brug wil slaan tussen de taalgemeenschappen in ons land. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangesteld als Dichter des Vaderlands en de taak gegeven minstens zes gedichten per jaar te schrijven over allerlei thema’s die ons land aanbelangen. Op die manier wil het project ook onderzoeken hoe poëzie in onze maatschappij kan functioneren.

Nog tot en met Gedichtendag 2022 is Carl Norac Dichter des Vaderlands, maar op 21 maart, Werelddag van de poëzie, wordt zijn opvolger bekend gemaakt. De Vlaamse Mustafa Kör volgt de Franstalige dichter op in 2022 en zal twee jaar lang de rol vervullen van Dichter des Vaderlands.

Dichter met Maud

Huidig Dichter des Vaderlands, Carl Norac, verliet (tijdelijk) zijn schrijfresidentie in 'Het Huis van de Dichter in Watou' om, samen met Maud Vanhauwaert, zijn opvolger te verrassen bij hem thuis. Norac schreef speciaal voor Mustafa Kör een gedicht op groeipapier, dat door beide dichters samen geplant werd in de tuin van Kör als symbool voor de plannen van Mustafa die nog een jaar lang kunnen groeien. Samen met LangZullenWeLezen maakte Poëziecentrum een filmpje in de reeks Dichter met Maud om dit nieuws wereldkundig te maken.

Over zijn rol als Dichter des Vaderlands zegt Kör het volgende:

Ik wil de poëzie weghalen uit de botanische tuinen waarin zij vaak gehuisvest is. Van die kostbare, maar niettemin hermetische omgeving wil ik de gedichten meenemen naar tuinwijken en zaaien, in de hoop dat mijn poëzie zal bloeien en woekeren als hybride, amorfe, nieuw en affirmatieve vormen.

In de periode die nog voorafgaat aan zijn officiële aanstelling als Dichter des Vaderlands zal Mustafa Kör al nauw samenwerken met Carl Norac voor verschillende projecten. Zo worden de banden over de taalgrenzen heen verder versterkt.

Lees hier: Wie is Mustafa Kör- de nieuwe Dichter des Vaderlands?

Bekijk de nieuwe film met Norac en Kör uit 'Dichter met Maud' hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief