'By Jove!': 75 jaar geleden verscheen eerste stripverhaal van Blake en Mortimer

Strip & graphic novel VRT NWS

'Het geheim van de zwaardvis' van Edgar P. Jacobs, een visionair stripalbum uit 1946 met de helden Blake en Mortimer, is driekwarteeuw jong. Dat wordt gevierd met een expo in het Stripmuseum in Brussel. Stripauteur Jean Van Hamme, die er een vervolg op heeft gemaakt, noemt het album 'iets als je eerste kus, iets dat je nooit meer vergeet.' Voor de 75e verjaardag is er een muurschildering onthuld in de Marollen met 'Het gele teken', een andere bekende Blake en Mortimer.

De Belgische striptekenaar Edgar P. Jacobs is vooral bekend van zijn album 'Het gele teken'. Een nieuwe stripmuur met dat symbool is vrijdag onthuld in de Tempelstraat in de Brusselse Marollen, vlakbij het huis waar Jacobs werd geboren. Er is dan ook een verjaardag te vieren. Precies 75 jaar geleden, op 26 september 1946, verscheen de eerste aflevering van het allereerste Blake en Mortimer-verhaal van Jacobs in het gloednieuwe weekblad Kuifje: 'Het geheim van de zwaardvis'.

De eerste graphic novel

Het verhaal 'Het geheim van de zwaardvis' zou maar liefst drie jaar lopen in wekelijkse afleveringen. In boekvorm - er werden drie albums van gemaakt - telt het zo'n 150 bladzijden. 'Het was de eerste graphic novel,' zegt Daniel Couvreur, medecurator van de tentoonstelling in het Brusselse stripmuseum. Couvreur herinnert zich scherp wanneer hij het album zelf las, als kind begin jaren 70. 'Het was een schok. Ik werd aangesproken als een volwassene, in tegenstelling tot andere strips.' Edgar P. Jacobs had inderdaad een ernstig en intelligent verhaal bedacht en getekend. 'Naar verluidt was hij zelf verrast toen hij zijn lezers ontmoette en daar ook kinderen tussen vond,' zegt Couvreur.

Lees verder op vrtnws.be.

Herbeluister ook stripkenner Geert De Weyer op Klara naar aanleiding van '75 jaar Blake en Mortimer'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief