Bruggelingen gezocht die stadsgenoten enthousiast willen maken met boekentips en leuke leesplekjes

Boekentips Radio 2

Brugge is op zoek naar stadslezers. Dat zijn Bruggelingen die houden van boeken en bereid zijn om hun leestips en favoriete leesplekjes met andere Bruggelingen te delen.

De bedoeling is dat de stadslezers vooral tips geven via Brugge Leest. Dat is een website die Bruggelingen moet verenigen die graag lezen. Andere Vlaamse steden zoals Gent en Leuven, lanceerden eerder al zo'n site. "Het is er een groot succes", vertelt Jana Vastiau van de bibliotheek in Brugge: "Niet alleen worden de leessites van die steden goed bezocht, blijkbaar merken ze ook dat de boeken die getipt worden plots veel meer succes hebben in de winkel en de bibliotheek. In Leuven hebben ze ondertussen ook al evenementen georganiseerd, zogenaamde slow reading-sessies. Dan komen mensen samen om gezellig in groep te lezen."

Andere werelden verkennen

Op bruggeleest.be kan je al kennis maken met 6 mensen die zich als stadslezer hebben opgegeven. Eén van hen is Abud: "Ik lees vooral informatieve boeken, over opvoeding, want mijn droom is om kleuterleider te worden. Ik lees meestal in het Engels en in het Arabisch, maar ook meer en meer in het Nederlands."

Maria houdt meer van fictie: "het leuke aan lezen is dat je andere werelden kan verkennen en andere perspectieven kan ontdekken. Ik heb een grote boekenkast met heel veel verschillende genres, van de grote klassiekers tot fantasy en science-fiction". Meer dan de voorstelling van enkele stadslezers kan je voorlopig nog niet beleven op de site van Brugge Leest. In september moet dat veranderen, dan wordt de site echt actief.

Ook Antwerpen Leest van start

Ook de Stad Antwerpen lanceert op Wereldboekendag de digitale leesclub 'Antwerpen Leest'. De lancering komt vroeger dan verwacht. De planning was om de website uit te rollen vlak voor de grote vakantie, maar door de coronacrisis zijn mensen nu meer dan ooit op zoek naar leestips. Daarom vond de Stad Antwerpen de Wereldboekendag een mooi moment om te starten. Je kan dus vanaf nu op ontdekking op de website om boekentips te vinden of om jezelf kandidaat te stellen als stadslezer die tips wil geven.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief