'Brood'- een sociale, economische en culturele geschiedenis van bakkers en hun brood in België

Non-Fictie Interne Keuken

Meng bloem, water, zout en gist. Kneed, laat het rusten en rijzen. Kneed het nog eens, maak er een bolletje van en zet het in een hete oven. En zie: een mirakel. De dikke brij verandert in een verrukkelijk ruikend broodje, luchtig kruim onder een heerlijke korst.

Samen met de aardappel vormt brood de basis van de Europese maaltijd. Alledaags, bijna banaal. Van dat alledaagse voedingsproduct heeft Peter Scholliers de geschiedenis geschreven.

Is over zo een simpel product veel te vertellen? En of. De prijs van het brood - ooit een derde van het gezinsbudget, de veranderende voorkeuren van arme en rijke Belgen voor bepaalde soorten brood, de tekorten aan graan, de tussenkomsten van de overheid, de zware nachtarbeid in de bakkerij, het gesjoemel met plaaster en chemische stoffen door bakkers en molenaars, de slechte naam die bakkers daardoor hadden, de nieuwerwetse trend naar biobrood en desem ten koste van het witbrood, Professor Scholliers heeft met zijn broodboek een sociale, economische en culturele geschiedenis van België geschreven.

Zaterdag was Interne Keuken een bakkerij.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Ook De Madammen op Radio 2 nodigden Peter Scholliers uit. Een gesprek dat je hier kan herbekijken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief