AFP or licensors

Britse auteur Hilary Mantel (70), bekend van de 'Wolf Hall'-trilogie, is overleden

Fictie VRT NWS

De Britse auteur Hilary Mantel is overleden. Ze is vooral bekend van de 'Wolf Hall'-trilogie, een reeks historische romans die ze schreef over de 16e-eeuwse Engelse staatsman Thomas Cromwell. Ze won er twee keer de Man Booker Prize mee, de belangrijkste Britse literaire prijs. Volgens haar uitgever is ze plots, maar vredig overleden omringd door haar dichte familie en vrienden.

'Hilary Mantel was een van de grootste Engelse schrijvers van deze eeuw en haar geliefde boeken worden beschouwd als moderne klassiekers. Ze zal erg gemist worden', laat haar uitgeverij HarperCollins weten.

Ze oogste enorm veel lof met haar trilogie over Thomas Cromwell. Ze transformeerde de schimmige politieke fixer tot een complexe en meeslepende romanfiguur. Cromwell werkte zich op tot de topminister van de Engelse koning Henry VIII.

Ze kreeg de Man Booker Prize zowel voor het eerste deel, 'Wolf Hall', als het tweede deel, 'Bring up the bodies' (in het Nederlands vertaald als 'Het boek Henry'). Het laatste deel 'The mirror and the light' ('De spiegel en het licht') verscheen in 2020.

Lees verder op vrtnws.be.

Herbeluister hier de KLARA-SPECIAL met Guido Latré die Hilary Mantel hielp bij 'De spiegel en het licht'

Annelies Beck over 'De spiegel en het licht'

Lees hier de recensie van 'De spiegel en het licht' door Annelies Beck.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief