Breng een virtueel bezoek aan Het Lijsternest, het schrijvershol van Stijn Streuvels in Ingooigem

Non-Fictie Canvas

Vroeger was hij verplichte lectuur op school en kende elke Vlaming zijn verhalen, al was het maar dankzij de Vlaamse boerenfilms. We hebben het over Stijn Streuvels, auteur van o.m. ‘De Vlasschaard’ en ‘De Teloorgang van de Waterhoek’ (verfilmd als ‘Mira’).

Zijn woonhuis in het West-Vlaamse Ingooigem, Het Lijsternest, is al jaar en dag een museum. Dankzij het Letterenhuis kan je Het Lijsternest ook virtueel bezoeken.

Op zoek naar een plek om in alle rust te kunnen schrijven liet Stijn Streuvels, pseudoniem van Frank Lateur, dit huis bouwen in 1905. Door een breed raam heb je aan zijn schrijftafel nog steeds een heerlijk uitzicht over het prachtige, glooiende Ingooigemse landschap dat de auteur inspireerde. Hij bleef er, samen met zijn vrouw Alida Staelens, zijn hele leven wonen.

Streuvels had een visie op wat zijn woonstee moest worden: een synthese van elementen uit de lokale architectuur. Voor het algemene ontwerp deed hij een beroep op de Kortrijkse architect Jozef Viérin. Net zoals Viérin, die tot zijn vriendenkring behoorde, werkten andere leden van de Kortrijkse Kunstgilde mee aan de uitvoering, de decoratie, het meubilair en de schilderijen tot het aardewerk en de bibelots toe.

Streuvels wilde geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest na zijn dood intact bewaard zou blijven. De Provincie West-Vlaanderen kocht en restaureerde het huis en stelde het open voor het publiek, een taak die ondertussen door de Vlaamse Overheid en het Letterenhuis is overgenomen. In de wintermaanden nemen schrijvers hun intrek in Het Lijsternest.

Het virtuele bezoek laat je toe het hele huis én de tuin te verkennen. Je ontdekt de kunstenaarswoning met zijn overvloed aan schilderijen, beelden en natuurlijk boeken! https://cnv.as/lijsternest

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief