Brenda Froyen: 'Kinderboeken is gewoon een foute naam. Het zijn boeken die iedereen kan lezen, ook kinderen'

Kinder-en jeugdliteratuur Jeugdboekenmaand

Brenda Froyen, lector taal in de lerarenopleiding AP Hogeschool en auteur van onder andere ‘PSSST!’ (2019) en ‘Een jaar met Wifi’ (2021) kwam 'niet uit een lezersfamilie en toch vond ze de weg naar de bibliotheek'.

'Misschien gewoon omdat het gebouwtje recht tegenover de schoolpoort lag. De open deuren en de vele boeken lokten me naar binnen. De boeken van Pietje Puk, dat waren de eerste boeken die ik verslond vanaf mijn 8 jaar, en daar waren er gelukkig veel van. Ik was vooral gecharmeerd door de goedlachsheid van de postbode. Zo wilde ik ook door het leven gaan. Stiekem verving ik zijn naam door mijn naam in het liedje: ‘één twee drie vier Pietje Puk heeft plezier. Vijf zes zeven acht, Pietje Puk die altijd lacht. Na Pietje Puk volgden nog zoveel andere kinderboeken. Gerda van Cleemput met ‘Het meisje dat de zon niet zag’ en natuurlijk later de heerlijke boeken van Evert Hartman en Thea Beckman. Ik deed elk jaar mee met de kinder-en jeugdjury. Nikolaj van Ellen Tijsinger was daar een van mijn topfavorieten. Het verhaal van de drankverslaafde moeder pakte me. De wereld opende zich voorzichtig in al haar facetten.

Ik heb de kinder- jeugdboeken nooit echt vaarwel gezegd. Ook nu nog lees ik graag kinderboeken met een sterke voorliefde voor prentenboeken omdat we in Vlaanderen zulke straffe illustratoren hebben. Kinderboeken is ook gewoon een foute naam. Het zijn boeken die iedereen kan lezen, ook kinderen. Mijn studenten in de lerarenopleiding raad ik aan, dat als ze niet graag lezen, dat het volstaat om de rest van hun leven kinderboeken te lezen. Daar vind je al de waarheid van de wereld, in heldere taal neergepend. Na jaren van boeken recenseren en volwassen boeken schrijven, verscheen in september 2019 mijn eerste kinderboek en nu in de zomer volgt mijn tweede. Dat is best spannend want kinderboeken schrijven is ontzettend moeilijk. Zinnen zijn er net wat puurder. Elk woord staat er met een reden, want als je net leert lezen, dan kan lezen best een klus zijn, waarbij elk woord telt. Maar eens je de kriebel te pakken hebt, gaat de wereld open en wordt het leven met kinderboeken een echt feest.'


Brenda Froyen: 'Kinderboeken is gewoon een foute naam. Het zijn boeken die iedereen kan lezen, ook kinderen'

Brenda verslond de boeken van Pietje Puk

Maart is de Jeugdboekenmaand. LangZullenWeLezen peilt naar hoe het leesvirus bekend Vlaanderen te pakken kreeg.

Lees hier meer over de reeks

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief