Bregje Hofstede worstelt met slaapproblemen en schrijft er een boek over: 'Slaap vatten'

VRT Boekenmaand Boekathon

Een literaire monument, dixit Tom De Cock, is Bregje Hofstede. Haar laatste boek ‘Slaap vatten’ omschrijft haar eigen tienjarige zoektocht naar de slaap.

Bregje was chronisch slapeloos en merkte dat de klassieke middeltjes van ‘veel bewegen en ’s avonds geen koffie meer drinken’, niet hielpen bij haar insomnia. En toen bleek dat één op tien mensen hier last van hebben, besloot ze alle wetenschappelijke onderzoeken uit te spitten.

Andere kijk op slaap

Ze kwam tot het belangrijke inzicht dat we op een andere manier naar slaap moeten kijken: niet als een stoornis die bij jezelf ligt, wel als omgevingsfactoren die jou het slapen onmogelijk maken. Ze deelt die op in vier groepen: Geld - Tijd - Ruimte - Varia

Als concrete voorbeelden haalt ze financiële stress, eenzaamheid, gebrek aan natuur rondom je en multi-tasken aan.

Wat is dan volgens Bregje de oplossing? Een radicale verandering van je leven. 'Dit klinkt misschien wel heel radicaal voor goede slapers, maar jarenlang niet kunnen slapen, dàt is pas radicaal!' En dus verhuisde ze zelf als Nederlandse naar een gehucht van amper 11 huizen in Frankrijk. 'Want jouw relatie met de plek waar je bent, moet gewoon de juiste plek zijn', is haar conclusie.

Het effect

Voor Bregje Hofstede zelf heeft dit een fenomenaal effect gehad: van de 3 tot maximum 6 uren die ze per nacht in Nederland sliep, is ze in Frankrijk naar zalig lange slaapnachten gegaan. Zij heeft dus aan den lijve ondervonden dat context heel veel uitmaakt.

De gecertificeerd insomniac heeft nu haar 'diploma slaap gehaald', met onderscheiding zelfs!

Bekijk het interview met Bregje Hofstede in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief