Erik Van Grieken

Brandweerofficier Marc Coenen: 'Twee collega's zijn toen omgekomen en ik vroeg me zo lang af: wat heb ik fout gedaan?'

Non-fictie Radio 1

Beringen, 11 augustus 2019. Een brand in een verlaten winkelpand. Twee brandweerlui laten het leven, één wordt zwaargewond. Voor de partners en de kinderen van de slachtoffers stort de wereld in. Maar ook voor de collega's en vooral voor de verantwoordelijke brandweerofficier is de impact groot.

Die verantwoordelijke officier is Marc Coenen. Hij heeft zijn collega's een brandend gebouw ingestuurd en twee hebben dat niet overleefd. Dat kan hij zichzelf niet vergeven. De gebeurtenissen van die augustusnacht hebben ook zijn leven overhoop gegooid. Hij handelde nochthans volgens het boekje. Waar ging het fout? Gekweld door allesverterend schuldgevoel en in een poging om te begrijpen wat er precies is gebeurd, is hij beginnen schrijven. Neurotisch schrijven, noemt hij het zelf.

En hij begint ook te lezen en te studeren. Neurologie, breinwetenschap. Hij heeft onder stress beslissingen genomen die achteraf noodlottig zijn gebleken. Hij wil precies weten hoe een brein werkt onder hoogspanning.

De allegorie van de grot van Plato bood hem inzicht. 'We stellen het werkelijkheidgevoel te weinig in vraag. Niet alles wat je ziet is wat het lijkt' legt hij uit in Interne Keuken.

Het resultaat is een fascinerend boek: 'Wat heb ik fout gedaan?'. Het verslag dat Marc Coenen geeft van de ramp van Beringen een verhelderende inkijk in de complexe job van brandweerman.

Beluister Interne Keuken met Marc Coenen op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief