De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bookerprijs, belangrijkste prijs voor Engelse literatuur, voor satirische roman over burgeroorlog in Sri Lanka

Literaire prijs VRT NWS

'The seven Moons of Maali Almeida' van de Srilankaanse auteur Shehan Karunatilaka wint de prestigieuze Bookerprijs. Een verhaal vol zwarte humor over de burgeroorlog in Sri Lanka.

De Srilankaanse auteur Shehan Karunatilaka wint met zijn roman 'The Seven Moons of Maali Almeida' de prestigieuze Booker Prize, de belangrijkste literaire prijs in het Engelse taalgebied. De prijs is uitgereikt tijdens een ceremonie in Londen, die voor het eerst in drie jaar weer met publiek kon verlopen. Koningin-gemalin Camilla overhandigde de onderscheiding.

'The Seven Moons of Maali Almeida' speelt zich af in 1990, toen er een burgeroorlog woedde in Sri Lanka. Het is een satirische roman, geschreven vanuit het standpunt van Maali Almeida, een vermoorde oorlogsfotograaf, die in het hiernamaals zeven maanden (de manen uit de titel) de tijd heeft om zijn geliefden een aantal belangrijke foto's te bezorgen. 'Tegelijk verschrikkelijk en humoristisch,' oordeelde de jury.

Mijn hoop is dat mijn roman zal worden gelezen in een Sri Lanka dat inziet dat corruptie en racisme niet werken

In zijn dankwoord zei Shehan Karunatilaka te hopen dat zijn boek over afzienbare tijd zal gelezen worden 'in een Sri Lanka dat inziet dat corruptie, vriendjespolitiek en racisme niet gewerkt hebben en nooit zullen werken'. Misschien ligt de roman dan wel 'in de fantasy-afdeling van de boekhandel, naast de draken en de eenhoorns.'

'The Seven Moons of Maali Almeida' is de tweede roman van Karunatilaka. Zijn eerste, 'Chinaman: the Legend of Pradeep Mathew' uit 2010, won verschillende prijzen.

De Booker Prize wordt elk jaar uitgereikt aan een roman die in het Engels is geschreven en in het Verenigd Koninkrijk is uitgegeven. De winnaar ontvangt 50.000 pond. De Booker zorgt er ook voor dat een boek wereldwijd wordt vertaald en verkocht. Vorig jaar won de Zuid-Afrikaan Damon Galgut met zijn roman 'De belofte' over de ondergang van een witte Zuid-Afrikaanse familie.

Lees het volledige artikel op vrtnws.be.

Herbeluister ook het gesprek met professor Engelse Literatuur Elke D'Hoker in Espresso op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief