Eigenaars van boekhandel 'Kartonnen dozen' over, voor en door lgbtqia's in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock is blij dat er in zijn Boekathon-zetels ook eens boekhandelaars komen plaatsnemen. Ze vormen immers een niet te onderschatten schakel in het boekenproces. De boekhandelaars van dienst zijn Johanna Pas en Sym Van Wesemael. Zij baten samen de kleine zelfstandige boekhandel Kartonnen Dozen uit, in de levendige en diverse Zurenborgwijk van Antwerpen.

Hun zaak is gespecialiseerd in boeken over, voor, door en met lgbtqia's: 'Alles wat een beetje afwijkt van het klassieke gender.' Maar tegelijkertijd is het een buurtboekhandel waar iedereen kan komen, ook mensen die niet tot de lgbtqia-gemeenschap behoren. De bezoekers kunnen snuisteren in nieuwe boeken, tweedehands exemplaren en inclusieve kinderboeken. En als er een exemplaar niet in huis is, dan wordt dat gewoon besteld.

25 jaar geleden, in 1996, heeft een homokoppel de boekhandel opgericht. Zij vonden dat wat in Parijs en Londen mogelijk was, ook moest kunnen in Antwerpen. Tegelijk kon je ook terecht in de koffieshop. Deze ontmoetingsplek was toen een unicum. De heren waren echte pioniers.

Tom De Cock is zelf met een man getrouwd, maar hij geeft eerlijk toe dat hij geen behoefte heeft aan zo’n gespecialiseerde shop. Toch geven Johanna en Sym drie redenen waarom hun boekhandel wél een meerwaarde kan geven:

  • Zij hebben de expertise en de kennis in huis om klanten gericht advies te geven. Zo kunnen ze een ondersteuning bieden die een doorsneeboekhandel niet heeft, aan lgbtqia’s, maar ook aan hun ouders bv.
  • Hun boekhandel is een ‘safe place’. Bezoekers kunnen er in alle openheid vragen stellen, zonder zich ongemakkelijk te voelen.
  • Tenslotte ligt hun zaak midden in een woonwijk waardoor de lgbtqia-gemeenschap als vanzelfsprekend en gewoon wordt beschouwd.

Wat is het favoriete boek van Johanna? ‘Meisje, vrouw, anders’ van Bernadine Evaristo waar non-binaire, gekleurde personen van alle leeftijden de hoofdrol spelen. En Sym wil graag ‘Gloei’ van Edward van de Vendel promoten: over jongeren die zich thuis voelen in de lgbtqia-gemeenschap. Tom De Cock is aangenaam verrast, want hij heeft deze auteur vorig jaar in de Boekenmarathon geïnterviewd over dit fantastische boek.

Naast boeken verkopen, organiseert Kartonnen Dozen ook regelmatig events. Op 20 november 2021 is iedereen welkom voor een boekvoorstelling over de geschiedenis van de lgbtqia’s in Antwerpen, van WOII tot vandaag. Aansluitend houden ze een feestje in het Roze Huis om hun 25e verjaardag te vieren.

Herbekijk het interview in de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief