Boekentips bij de Week tegen Pesten

Kinder- en jeugdboeken LangZullenWeLezen

De officiële Vlaamse Week tegen Pesten ging vrijdag 5 februari van start, en Ketnet toont ook dit jaar opnieuw met allerlei programma's en initiatieven dat pesten niet oké is.

Boekentips bij de Week tegen Pesten

Nog op zoek naar kinder- en jeugdboeken die het thema op een goede manier aansnijden? Iedereen Leest heeft naar aanleiding van de Week tegen Pesten een themalijst met kinder- en jeugdboeken aangemaakt. Hieronder alvast een selectie van tien inleefboeken uit de lijst die je volledig kan raadplegen op boekenzoeker.be!

1. Rood - Jan De Kinder

Tuur bloost. Een klasgenootje merkt het al lachend op. Dan zien Paul, Lien en Freek het ook. Tot alle kinderen naar Tuur wijzen en lachen. En Tuur nog harder bloost. Wat begint als grapje, leidt tot pestgedrag als Paul de anderen opjut... Sterk uitgewerkt verhaal over de verregaande impact van pesten op de groepsdynamiek in een klas. Prachtig verteld in tekst en illustraties, met een bijzondere rol voor de kleur rood.

2. Vriend - Eef Rombaut & Emma Thyssen (ill.)

Dit boek bestaat uit drie delen. In het eerste verhaal zoekt Dino een vriend. Dat is niet makkelijk. Tot hij Kikker ziet! In deel twee krijgen Dino en Kikker ruzie. In het derde deel gaat het van kwaad naar erger, tot...
Een dik en spannend prentenboek, met grote illustraties in zwart en wit, en een paar stevige kleuren erbij. Over erbij horen, jezelf zijn, vrienden zoeken, en vrienden houden.

3. Brown girl magic - Dalilla Hermans & Fatinha Ramos (ill.)

Brown girl magic is een boek voor, door en over bruine meisjes. Noen is een meisje met een donkere huid en een wilde krullenbol. Op school heeft een jongen haar hierom uitgelachen. Dit doet haar thuis huilen, maar haar familie maakt haar duidelijk dat ze niet alleen is. Ze leert dat ze prima is zoals ze is. Ze is bijzonder.

4. Anne en de strijd tegen de monstermeiden - Audhild Solberg

Anne heeft albinisme. Dat betekent dat haar huid en haar spierwit zijn en dat ze niet goed kan zien. Op school lachen ze haar uit en noemen ze haar een ‘freak’. De populaire Emma laat geen moment voorbij gaan om Anne te pesten. Wanneer Anne ontdekt dat Emma vals speelt tijdens de talentenjacht, is de maat vol. Samen met haar beste vriend Nils bedenkt Anne een plan…

5. Onzichtbare Emmie - Terri Libenson

Verlegen Emmie lijkt wel onzichtbaar voor haar klasgenoten. Vrienden heeft ze amper. Toch blijkt ze heel wat gemeen te hebben met de immens populaire Katie. Maar wie is Katie eigenlijk? Emmie legt haar zoektocht vast in beelden. Ze tekent als de beste en dit is dan ook een kleurrijke graphic novel.

Door de tekeningen en de handgeschreven tekst kan je je goed inleven in het verhaal. Ontroerend herkenbaar voor iedereen die zich ooit verlegen of onzichtbaar voelde.

6. Op mijn schouders - Jennifer Niven

Bij een spelletje 'dikkemeidenrodeo' klampt Jack zich als een gek vast aan Libby. Niet meteen een goed begin van een relatie. Toch vinden de twee elkaar. Vreemd? Misschien niet zo... Jack lijdt aan gezichtsblindheid - hij kan geen gezichten herkennen, zelfs niet die van zijn ouders of zichzelf. Om dat te compenseren haalt hij slechte grappen uit, zoals het dikste meisje van de school vastgrijpen en niet meer loslaten. Maar Libby is wel wat gewend. Nadat ze haar moeder verloor, begon ze te eten, tot ze bevrijd moest worden uit haar huis. En dan is het een verademing als iemand je niet herkent op basis van je uiterlijk.

De middelbare school kan hard zijn. Je wordt voortdurend afgerekend op hoe je eruit ziet. In Libby's geval wordt haar gewicht iets waardoor ze opvalt in de grijze massa. Ze zou het zelf liever anders zien. Maar er is maar één iemand nodig die je ziet zoals je bent.
Dit is een verhaal over buitenbeentjes - het dikste meisje van Amerika en de jongen met prosopagnosie (zoek het maar eens op!) - maar zijn we dat niet allemaal?

7. Ben X - Nic Balthazar & Senne De Beul

Ben is anders dan anderen en wordt op school gepest. In zijn vrije tijd speelt hij graag op de computer. Dan is hij de held, die bijgestaan wordt door de beeldschone Miss Scarlite. Maar als het pesten steeds erger wordt, raakt hij dieper in de put. Hij neemt wraak op zijn pestkoppen, maar ten koste van wat?

Na Niets, was alles wat hij zei, het boek van Nic Balthazar dat in 2008 verfilmd is als Ben X, is ook deze graphic novel een aanrader!

8. Het lekkere van pesten: het verhaal van een internationaal fotomodel - Edward Van de Vendel & Julian van Dalen

Vandaag is Julian van Dalen een gevierd internationaal fotomodel. Het gaat hem goed nu, maar dat was vroeger wel anders. Jarenlang werd hij gepest. In die mate, dat hij zijn schooltijd nu ziet als 'een mijnenveld in een gebied vol sociale oorlog'. Te veel of net te weinig buiten de lijntjes kleuren, was genoeg voor zijn pesters. Dag na dag bracht Julian door met hangende schouders, overslaande stem en trillende paniekaanvallen.

Edward van de Vendel vertelt eerst Julians - onthutsende en waargebeurde - verhaal en gaat daarna met Julians verhaal naar de pesters van toen. Ook Julians broer en ouders vertellen hun kant van het verhaal. Op die manier krijg je een hele brede en diepgaande kijk op het fenomeen pesten. Beetje bij beetje wordt het pestmechanisme blootgelegd: hoe lekker het kan zijn, hoe schrijnend het is voor slachtoffers, hoe laf zwijgen is.

Voor pesters is dit boek een schop onder de kont, voor pestslachtoffers een troost in bange dagen.

9. Thirteen reasons why: een testament - Jay Asher

Hannah Baker heeft zelfmoord gepleegd. Vlak voor haar dood, maakte ze zeven ouderwetse geluidscassettes. Die stuurde ze naar dertien klasgenoten. Elk van die dertien heeft schuld aan haar dood, wordt door haar toegesproken en is verplicht de cassettes door te sturen naar de volgende schuldige. Clay, die verliefd was op Hannah, valt helemaal uit de lucht wanneer hij de doos krijgt.

Dit boek heeft een bijzondere structuur: Clay luistert naar de cassettebandjes en levert tussendoor commentaar. Het opzet zelf is razend spannend: wat heeft Clay Hannah aangedaan? Langzaam maar zeker zie je de sneeuwbal van kleine pesterijen groter en groter worden. Dit is een sterk maar confronterend verhaal vol wroeging, spijt en machteloosheid.

10. Dertien - David Mitchell

Jason is dertien, stottert en groeit op in een oersaai Engels plattelandsdorp. Zijn drang naar een groots, meeslepend leven valt moeilijk te rijmen met een omgeving vol pesterige pubers, op je huid zittende en ruziënde ouders en een wereldwijze vijf jaar oudere zus. En net terwijl hijzelf zo hard op zoek is naar zijn plaats in de wereld, verkruimelen rondom hem heel wat zekerheden.

Dertien is een mild boek over opgroeien, met veel zin voor detail en mooi uitgewerkte personages. Verwarring, verwachtingen en teleurstellingen worden mooi gekaderd in een veranderende tijd.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief