Boekensector roept op om ondanks coronacrisis te blijven lezen: "Boeken bieden ontspanning in deze tijd"

VRT NWS

Boek.be wil dat de winkels snel weer opengaan, want de verkoop is gekelderd. Online-aankopen maken het verlies helemaal niet goed. Tip van auteur Pieter Aspe: "Lees romantische of spannende boeken om de realiteit te ontvluchten."

Lezen we meer "in ons kot"? Dan toch vooral de boeken die nog met ongekreukte rug in de kast stonden of die van de bibliotheek komen. Nieuwe boeken kopen we veel minder, blijkt uit cijfers van de sectororganisatie Boek.be.

De omzet van de boekwinkels is met de helft verminderd in maart. Als je de de verkoop online en in supermarkten meerekent is de daling getemperd tot -15%.

"Het is heel erg gesteld," zegt Vé Bobelyn van Boek.be in "De wereld vandaag" op Radio 1. De lichte verschuiving naar online-verkoop dicht het gat van de stilgevallen verkoop in de winkels helemaal niet. "Als dit nog een maand zou duren, dan gaan er zaken failliet."

Boeken vastpakken, is dat wel veilig?

Boek.be wil de boekhandels snel weer open, met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen van afstand of ontsmetting. Dat is zeker mogelijk, volgens Vé Bobelyn; "daar is overleg over aan de gang met de overheid".

Kleinere boekhandels komen intussen creatief uit de hoek; ze sturen boeken op of brengen bestellingen zelfs per fiets tot bij de lezers thuis."Fijn dat we ondernemers blijven, die contact houden met de klant," zegt Vé Bobelyn.

Schrik, geen geld, geen concentratie

Tegelijk roept Boek.be op om te blijven lezen. "Dat kan ontspannend zijn in deze coronatijden." Want de toestand is ernstig. Vé Bobelyn legt uit dat in Nederland, waar de boekhandels wel open zijn, er toch minder klanten langskomen, wellicht uit schrik. Veel mensen hebben minder inkomen nu en kunnen zich geen nieuwe boeken veroorloven. En door de stress kunnen sommigen zich minder goed concentreren op een boek. Lees meer op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief