Boekenleeuw en Boekenpauw voor Kathleen Vereecken en Kaatje Vermeire

Jeugdboek VRT NWS

Kathleen Vereecken en Kaatje Vermeire zijn de winnaars van de Boekenleeuw en Boekenpauw 2019, de prijs voor het beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van 2019. Dat is bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen. De winnaars krijgen elk 2.500 euro. Marc de Bel nam de carrièreprijs in ontvangst, de Muze van Sabam.

Kathleen Vereecken (foto)krijgt de Boekenleeuw voor 'Alles komt goed, altijd', waar de lezer door de ogen van Alice, een jong meisje uit Ieper, ziet hoe een gezin met vijf kinderen onherroepelijk door de Eerste Wereldoorlog wordt getekend. Volgens de jury van de Boekenleeuw gaat het om "een boek dat een breed scala aan emoties bespeelt, dat een tegelijk historisch en actueel verhaal brengt, geschreven in een loepzuivere taal, en vooral, met een erg grote betrokkenheid". 'Alles komt goed, altijd' won eerder al de Woutertje Pieterse Prijs.

Kaatje Vermeire is de laureaat van de Boekenpauw voor haar illustraties in 'Ans & Wilma verdwaald' van Alice Reijs en Ariane Van Vliet. "Zij toont zich in dit boek als schilder, meer dan als graficus", stelt de jury. "Kaatje Vermeire laat spelend met perspectieven, dimensies en licht en donker de twee vriendinnen in het verhaal in een groene fantasierijke weelde vertoeven en palaveren." De jury zegt voorts dat we in "Ans @ Wilma verdwaald" een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst biedt, een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt."

Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief