Boekenbeurs niet overgenomen: 'Organisatie moet kiezen tussen afgeslankte versie of faillissement'

VRT NWS

De organisatie van de Boekenbeurs, Boek.be, moet beslissen of ze verdergaat in een afgeslankte versie of dat ze het faillissement aanvraagt. De rechtbank wees vorige vrijdag nog de enige kandidaat overnemer af. De belangrijkste schuldeiser, de bank, heeft intussen wel al geld ontvangen door de verkoop van het onroerend erfgoed. 'Boek.be kan nu dus beslissen hoe het zal voortgaan in de toekomst', zegt gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch.

Eén bod dat werd afgewezen

De Boekenbeurs zat al een tijdje in financiële problemen en oorspronkelijk had geen van de kandidaat overnemers een bod uitgebracht. Daarom had de organisator Boek.be even geleden al extra tijd gekregen van de Antwerpse ondernemingsrechtbank om een overnemer te vinden. Boek.be was dan in principe tot vandaag, 21 juni, beschermd tegen schuldeisers.

In de tussentijd heeft een kandidaat overnemer zich dan toch aangeboden, maar de ondernemingsrechtbank heeft dat bod afgelopen vrijdag afgewezen. 'Er was één bod en daarover heeft de rechtbank geoordeeld dat het niet volstond, omdat het enkel betrekking had op een onderdeel van de activiteiten en omdat het personeel niet mee werd overgenomen', vertelt gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch aan Radio 2 Antwerpen.

Afgeslankte versie

De rechtbank heeft ook beslist dat de bescherming tegen de schuldeisers niet meer van kracht is. Het is nu dus aan Boek.be zelf om te beslissen of het haar activiteiten voortzet in de toekomst of dat het de boeken neerlegt.

In principe zou de Boekenbeurs wel in een eventuele afgeslankte versie kunnen doorgaan: 'Dat zou de organisatie kunnen beslissen, want het onroerend goed is een tijd geleden verkocht. Er zijn dus weer sommen geld beschikbaar', aldus Vermeersch.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief