Mirjam Devriendt

Boeken van achter de taalgrens - dit zijn de leestips van internationaal literatuurhuis Passa Porta

Boekentips LangZullenWeLezen

In eigen land valt er nog heel wat te ontdekken, ook in de literatuur. Adeline Dieudonné maakte onlangs furore als de Franstalige Lize Spit. Maar ken je haar collega’s ook?

Ilke Froyen, directeur en Ysaline Parisis, programmamaker van het internationaal literatuurhuis Passa Porta, selecteerden tien titels van hedendaagse Belgische auteurs die in het Frans schrijven, al dan niet vertaald.

De Franstalige boekenplank van internationaal literatuurhuis Passa Porta

1. Caroline Lamarche - 'Van dieren en mensen'

In negen intieme verhalen kruisen vrouwen en mannen het pad van halfwilde dieren. Een bundel die de onderlinge afhankelijkheid van levende wezens in vraag stelt. Prix Goncourt voor het Korte Verhaal 2019. Vert. Katelijne de Vuyst

2. Kitty Crowther - 'Kleine man en God'

Kleine man en God lopen op een pad: 'Ben jij God? Dé God? Ik had me je zo helemaal niet voorgesteld.' Een grappig filosofisch prentenboek van de magische Kitty Crowther, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award in 2010, de zogenaamde Nobelprijs voor Jeugdliteratuur, ook gewonnen door Bart Moeyaert in 2019.

3. Jean-Philippe Toussaint - 'Voetbal'

De wereldwijd vertaalde Jean-Philippe Toussaint verraste met een elegante reeks autobiografische microverhalen. Met voetbal als opstap naar herinneringen, beelden, ironische of ontroerende beschouwingen. Vert. Marianne Kaas

4. In Koli Jean Bofane - 'De Schone van Casablanca'

De moord op een vrouw in een steegje in een arbeiderswijk van Casablanca is de aanleiding om een web aan personages bloot te leggen. Een intiem en geopolitiek onderzoek door deze Congolese schrijver die in België woont. Vert. Katelijne de Vuyst

5. Eugène Savitzkaya - 'Cénotaphe/Cenotaaf'

Gedichten waarin arrogante vrijheid zich meet aan een fantastische en vleselijke wereld, geschreven op nauwelijks 18-jarige leeftijd door de man die tot een van de meest aparte schrijvers van België zou uitgroeien. Uitgebracht in een tweetalige Frans-Nederlandse editie. Vert. Jet de Coster

6. Mélanie Rutten - 'Nooit meer bang'

Het verhaal van een melancholisch hert, een sportieve kat, een verloren soldaatje, een schaduw zonder stem.. Een prachtig prentenboek voor kinderen over vriendschap en verandering, in een kleurrijk universum. Vert. Katelijne de Vuyst

7. Eric Lambé - 'Paysage après la bataille'

Een vrouw trekt zich terug op een (bijna) verlaten camping om haar wonden te laten helen. Het poëtische stripverhaal Paysage après la bataille, doortrokken van een diepe melancholie, werd in 2017 bekroond met de Fauve d'or in Angoulême.

8. Hedwige Jeanmart - 'Blanès'

Een zondag in Blanès, een badplaats in de buurt van Barcelona, verandert Eva's leven radicaal. Het merkwaardige, absurde en hoogst originele onderzoek van een jonge vrouw naar zichzelf en de werkelijkheid. Debuutroman, bekroond met de Prix Rossel, de belangrijkste literaire prijs van Franstalig België.

9. Antoine Wauters - 'Pense aux pierres sous tes pas'

In een onbestemd land, waar de ene dictator de andere opvolgt, wonen een zus en haar tweelingbroer op de weidse boerderij van hun ouders. Een epische fabel in een prachtige taal, een ode aan vrijheid en veerkracht. Prix du Deuxième Roman 2019.

10. Lisette Lombé - 'Brûler, brûler, brûler'

De Afro-feministische spoken word kunstenaar Lisette Lombé stelt het onrecht aan de kaak en laat het Frans knallen in haar antiracistische, feministische en politieke teksten.

Over Passa Porta

Internationaal literatuurhuis Passa Porta is een meertalige ontmoetingsplek in hartje Brussel, met een podium, residentieplekken voor schrijvers en een onafhankelijke boekhandel. Lezers komen er samen met auteurs uit binnen- en buitenland. Auteurs en vertalers krijgen er een podium of een werkplek. En elke twee jaar viert het Passa Porta Festival Brussel als literatuurstad met honderd schrijvers en kunstenaars.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief