Boeken gemaakt uit mensenhuid? Ze bestaan écht - Canvas Curiosa zocht het uit

Geschiedenis Canvas

Er circuleren al eeuwen geruchten over, maar ze bestaan écht. Zelfs in onze Koninklijke Bibliotheek (KBR) staat een boek dat ingebonden is in mensenhuid.

Eén van de bekendste is gemaakt met de huid van John Horwood, geboren in Bristol in 1803. Op zijn zeventiende werd hij dolverliefd op ene Eliza Balsom. Toen ze hem bleef afwijzen, gooide Horwood een steen naar haar hoofd - Eliza werd geraakt en overleed enkele dagen later. Horwood werd ter dood veroordeeld: op 13 april 1821, drie dagen na zijn achttiende verjaardag, werd hij onder grote publieke belangstelling opgehangen in Bristol. Zijn lichaam werd ter beschikking gesteld aan dokter Richard Smith, voor anatomische dissectie in de Bristol Royal Infirmary. Hij liet de huid looien tot leder en gaf een boekbinder de opdracht het gerechtelijk dossier van Horwood in diens eigen huid in te binden. Het Latijns opschrift 'Cutis Vera Johannis Horwood' laat er geen twijfel over bestaan: dit is zijn echte huid.

Dat zich ook in Brussel zo'n boek bevindt - er zijn er maar 18 op de hele wereld - is nu definitief bevestigd. Om welk boek gaat het? Wie leverde het 'materiaal'? En zijn er ethische bezwaren te maken over het boekbinden van mensenhuid? Ontdek het in de nieuwe aflevering van Canvas Curiosa, hieronder of op het Youtube-kanaal van Canvas.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief