Robin Utrecht

Boek over 'Het verraad van Anne Frank' uit de handel genomen na vernietigende analyse van historici

VRT NWS

Eind januari beweerde een groep wetenschappers dat ze met behulp van kunstmatige intelligentie en moderne onderzoekstheorieën 'met 85 procent zekerheid' de verrader van Anne Frank en haar Joodse familie hadden gevonden.

Lees hier wat voorafging: Wie verraadde Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarom? Nieuw onderzoek wijst in richting van Joodse notaris

De conclusie van de onderzoekers van het 'cold case team' was dat de vooraanstaande Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen aan de nazi's zou doorgegeven hebben om de veiligheid van zijn eigen gezin te garanderen. Definitief bewijs daarvoor werd niet gevonden. Ze publiceerden hun bevindingen in een boek: 'Het verraad van Anne Frank'.

De conclusie werd al snel betwist door verschillende experts en nu hebben enkele vooraanstaande Nederlandse historici ook een tegenrapport uitgebracht waarin de hypothese volledig in de vuilbak wordt gegooid.

'De onderzoekers hebben van 'Het verraad van Anne Frank' een spannende cold case-zaak gemaakt. Helaas moet geconstateerd worden dat het onderzoek amateuristisch is uitgevoerd en door misinterpretatie en tunnelvisie ten onrechte Arnold van den Bergh heeft aangewezen als de verrader van Anne Frank.'

Ambo/Anthos, de uitgeverij van het boek 'Het verraad van Anne Frank' laat weten dat naar aanleiding van het nieuwe rapport het boek niet meer zal geleverd worden. De uitgeverij roept ook de boekhandels op om hun voorraad te retourneren.

Lees verder op VRT NWS.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief