Boek 'De Witte van Zichem' viert 100 jaar met 2 nieuwe edities

Fictie Radio 2 Vlaams-Brabant

Het boek 'De Witte' van Ernest Claes verscheen 100 jaar geleden. Naar aanleiding daarvan verschijnen er nu ook twee nieuwe edities. Het boek is aan z'n 128ste (Vlaanderen) en 129ste (Nederland) druk toe. En dat terwijl het eerst niet populair was.

Het boek vertelt het verhaal over een blonde belhamel uit Zichem die heel wat streken uithaalt. Zijn avonturen werden gebundeld in een roman in 1920. Het boek werd zo een succes dat het tot twee maal toe verfilmd werd, en het plaatsje Zichem op de kaart zette. Speciaal voor deze 100ste verjaardag komen er nu twee nieuwe edities van het boek uit. Nochtans was het boek in Vlaanderen in het begin niet echt populair.

Omdat de Witte ging zwemmen in zijn blootje, was het een zedeloos boek.

'Het was wel een behoorlijk succes in Nederland waar het boek voor de eerste keer verschenen is', zegt Jan Van Hemelryck van het Ernest Claesgenootschap aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 'Bij ons kon dat niet, want de Witte ging zwemmen in zijn blootje, en dat was een zedeloos boek. En vanaf de eerste druk groeide de populariteit, en op enkele maanden tijd, verscheen er al een tweede en derde druk. En dat bleef zo maar doorgaan tot we nu aan de 128ste en de 129ste druk zijn. Want er verschijnt een druk in Nederland, en er verschijnt een druk in Vlaanderen. En nog altijd met de tekeningen van Felix Timmermans', aldus Van Hemelryck.

Stripalbum

Eerder dit jaar kwam er ook al een stripalbum uit van de Witte van Zichem. Daarin werden de fratsen van de Witte geactualiseerd. Zo rijdt hij met een skateboard en zijn kwajongensstreken werden aangepast aan de dag van vandaag. Later komt er ook nog een luisterboek, ingelezen door acteur Michaël Pas.

Herbeluister het fragment uit het radionieuws hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief