Blinde mensen doen lezen

Wetenschap Nieuwe Feiten

Blinde mensen doen lezen. Dat is de droom van Pieter Roelsfema (hersenwetenschapper Nederlands Herseninstituut). Hij heeft net een grote stap gezet om die droom ooit te verwezenlijken. Hij sprak erover in Nieuwe Feiten op Radio 1.

Ze hebben getest wat er gebeurt als je hersencellen elektrisch stimuleert. Met 1000 elektrodes konden ze 1000 stipjes produceren in de hersenen. Dat werkt net als een matrix-bord langs de snelweg. Ze hebben dat bij apen getest. De apen werden eerst getraind om letters te herkennen op een beeldscherm. Ze moesten bij bepaalde letters bepaalde oogbewegingen doen. Dan lieten ze niets meer zien op een beeldscherm maar pasten ze het systeem met de elektroden toe en tot hun grote verbazing voerden de apen de juiste oogbewegingen uit bij de juiste letters, die ze dus eigenlijk niet echt op het beeldscherm zagen. Dus op die manier zou je een soort camerabril rechtstreeks kunnen aansluiten op de hersenen. En dat is de grote stap. De bril zal alleen werken bij mensen die niet blind geboren zijn, want dan zijn de hersengebieden die het zien beïnvloeden wel juist gevormd.

Blinde mensen zullen zo kunnen lezen en deze mensen zouden dan ook weer in staat kunnen zijn om te navigeren in de buitenwereld.

In Spanje is zo'n hersenchip al bij een blinde persoon ingeplant, maar daar waren nog niet genoeg elektrodes in. En de elektrodes die we nu hebben werken maar een jaar. Dus er moeten nog betere elektrodes ontwikkeld worden en ze hopen dat ze in 2023 ermee op de markt kunnen.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief