Oprah's Book Club

Björn Soenens: Oprah Winfrey heeft zich naar de top gelezen

Non-Fictie De Wereld Van Sofie

Gisteren kon je het lang aangekondigde interview van Oprah Winfrey met Harry en Megan op Eén zien. 'Je kan zeggen dat het Britse Koningshuis een instituut is, maar Oprah Winfrey is dat door de jaren heen in haar eentje dus óók geworden', vertelt Björn Soenens in De Wereld van Sofie op Radio 1.

'Ze is de mens geworden 'American Dream'. Ze komt uit een tijd dat de Amerikaanse droom nog bestond. Uit de jaren 50. Ze is ondertussen 67 jaar. Ze komt uit gore armoede. En is geboren uit een eendagsbevlieging van haar ouders in het aller diepste zuiden van Amerika', legt Soenens uit.

Ze las al gedichten voor op haar derde

Haar ouders hadden weinig tijd voor haar. Ze werd opgevoed door haar grootmoeder op de boerderij. Die grootmoeder had al vroeg door dat het meisje talent had. Op haar derde las ze in de kerk al gedichtjes en bijbelverzen voor. 'Daar is haar carrière eigenlijk begonnen', gaat Soenens verder.

Discipline: Elke week een boek lezen en bespreken

Winfrey heeft een bewogen leven gekend. Ze was 6 jaar oud toen ze naar haar moeder moest die vooral van de bijstand leefde. De kleine Oprah werd alleen gelaten op het appartementje en daar werd ze verkracht. Eerst door een tienerneef en daarna door nog drie zogezegde vrienden van de familie. Ze werd dan een rebel. Ze stal spullen en moest eigenlijk naar een jeugddetentiecentrum, maar omdat het vol zat moest ze naar haar vader. Hij was kapper en hij leerde haar liefde en discipline en liet haar elke week een boek lezen. Ze moest elke week een boekbespreking schrijven. En dan werd ze een topleerling op school.

Op haar negentiende werd ze het eerste zwarte vrouwelijke nieuwsanker op de lokale televisie. Ze kon de job in de harde nieuwswereld moeilijk aan. Je komt als verslaggever met veel leed in contact. En dan mocht ze meedoen aan een ochtendshow. Die uiteindelijk de Oprah Winfrey show werd. Een fenomeen. Ze is straatwijs en authentiek. Ze was ook de girl next door, die over huiselijke problemen en eigen gewichtsproblemen sprak, mensen herkenden zich daar in. Ze is ook een 'kingmaker' geweest. Mensen die ze aan bod liet komen zoals Doctor Phil kregen een eigen show. Ze komt met veel weg en mag ook alles vragen.

1 miljoen meer boeken verkocht als je in haar show kwam

'Als je in Amerika een boek geschreven had en je kwam in haar show en je kreeg zo de stempel van haar Oprah's Bookclub dan wist je dat je een miljoen meer boeken zou verkopen. Want als Oprah het gelezen had, dan moet het wel goed zijn', legt Soenens uit.

Herbeluister hier het volledige gesprek in De Wereld van Sofie

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief