De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Björn Soenens las 'Broken News. Why the Rage Machine Divides America ' van ex-Fox News-journalist Chris Stirewalt

Non-fictie VRT NWS

Hebben Amerikaanse media de maatschappij om zeep geholpen? Ex-Fox News-journalist Chris Stirewalt klapt uit de biecht.

Wat is er fout met het nieuws? Informeert het of desinformeert het? Wie en wat mag je nog geloven? Waarom liggen traditionele media onder vuur? Waarom wordt de polarisatie in de media opgestookt? Heeft Fox News in Amerika bijgedragen tot de bestorming van het Capitool? Chris Stirewalt, een ex-Fox News-journalist, klapt uit de biecht in een boek dat meedogenloos is voor de media-ecologie in de VS. Hoe gebroken is ons nieuws en helpt het echt de wereld om zeep? Amerikacorrespondent Björn Soenens las het boek en analyseert ook vanuit zijn eigen ervaringen na bijna 6 jaar correspondentschap.

'Broken News. Why the Rage Machine Divides America' van Chris Stirewalt spaart niemand

Chris Stirewalt werd de laan uitgestuurd omdat hij de feiten vertelde. Op de verkiezingsdag van 3 november 2020 riep hij laat op de avond de staat Arizona uit voor Joe Biden. De verkiezing was beslist. Het Trump-kamp was woest, want met Arizona voor Biden, toegewezen uitgerekend door Fox News, was het game over voor Donald Trump. Twee maanden later mocht Stirewalt - ondanks zijn juiste inschatting - na 12 jaar zijn koffers pakken. U kent Chris Stirewalt misschien omdat hij in juni 2022 ook heeft getuigd in de Congrescommissie over de bestorming van het Capitool.

Stirewalt heeft een boek geschreven waarin hij de wereld van het nieuws fileert. Over hoe het leven op de redactie gaat bij Fox verneem je (helaas) weinig. Wellicht heeft Stirewalt daarover een zwijgovereenkomst moeten tekenen. Niettemin, Broken News. Why the Rage Machine Divides America spaart niemand. Volgens de auteur maken de media de maatschappij min of meer kapot. Altijd op zoek naar hogere klik-, luister-, lees- of kijkcijfers zijn media zeer bereid om de tegenstellingen in de samenleving harder aan te blazen. Hoe luider de stem, hoe groter de ophef, hoe meer succes voor commerciële media in de VS. Media, schrijft Stirewalt, spelen gretig in op de angsten en de woede van de mensen. Het rendeert en het creëert een trouwe fanclub.

Rage Against the Machine

Volgens Chris Stirewalt weigerde de directie van Fox News om de kiezers van Trump erop attent te maken dat de president wel eens de verkiezing zou kunnen verliezen. De nieuwszender verspreidde achterdocht en verdachtmakingen over de toekomst van hun vrijheid, eigenlijk om ze een extra abonnement van 75 dollar aan te smeren voor de streamingdienst van Fox, genaamd Fox Nation. Fox News zit overigens momenteel in een peperdure rechtszaak verwikkeld. Een firma die stemcomputers leverde in tientallen staten tijdens de presidentsverkiezingen (Dominion) eist 1,6 miljard dollar voor geleden schade, nadat op de zender vele keren was herhaald dat met de stemcomputers fraude was gepleegd ten voordele van Joe Biden.

Stirewalts betoog is helder: media in Amerika zijn een soort Rage Against the Machine. De nieuwsmedia spuwen gif in de hoofden van de mensen. De evolutie begon toen de traditionele nieuwszenders CBS, ABC, en NBC vanaf eind de jaren 80 concurrentie kregen van tientallen kabelzenders. De verkleutering werd ingezet, want het nieuws moest voortaan concurreren met de bikini’s in Baywatch.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief