Björn Soenens: 'Joan Didion is voor mij een voorbeeld als journalist'

Fictie Culture Club

'The Year of Magical Thinking' een ontroerend inspirerend boek van de Amerikaanse schrijfster/journalist Joan Didion over verlies en afscheid is opnieuw vertaald. VRT-correspondent Björn Soenens is een grote kenner van haar werk, en ziet nog steeds hoe belangrijk haar denken is voor de Amerikaanse maatschappij, op de rand van een afgrond.

Björn Soenens heeft haar eigenlijk pas in Amerika en via een documentaire op Netflix leren kennen. Ze is voor hem een voorbeeld als journalist: literair én journalistiek, een bijzondere combinatie.

'Ze schrijft bijna als een chirurg, ze neemt een scalpel en begint te schrijven', zegt Soenens. Hij heeft er al veel aan gedacht nu, tijdens de crisis over het onrecht tegen zwarten. Het enige om iets te verwerken is schrijven voor haar en zo voelt het ook bij Björn. Ze beschrijft in het vertaalde boek de dood van haar man op een zo koele wijze en dat is haar manier om het te verwerken. 'Maar dat geeft een zeer bevreemdend effect. Ze is alvast niet sentimenteel. Het magische denken van in de titel van het boek zit in het feit dat ze zo klinisch beschrijft hoe iedereen anders omgaat met rouw. Ze beschrijft hoe ze de gsm van haar man nog in de lade wegsteekt en de schoenen houdt, met de hoop dat hij nog terug zal keren, dat is dat magische denken, maar geen realiteit'.

Het wereldnieuws is vaak zo gewoon en Didion beschrijft gebeurtenissen net zo gewoon terwijl ze toch een grote impact hebben op het leven en de maatschappij. Ze heeft de realiteit ook vaak heel snel door. Ze trapt de tijdsgeest op de staart. Nu is ze bijna 86 en gestopt met schrijven. Haar ultieme motto is: 'In time of trouble read, learn, go to the literature. Information is control', vat Soenens samen.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief