Biografie van Erasmus wint de Libris Geschiedenis Prijs

Non-fictie Klara

De biografie 'Erasmus, dwarsdenker' van de Nederlandse historica Sandra Langereis heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Een boek dat je omverblaast, volgens het juryrapport.

Erasmus, de eerste bestsellerauteur in Europa

De winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2021 werd bekendgemaakt door de juryvoorzitter Khadija Arib tijdens de speciale live-uitzending van het Nederlands radioprogramma OVT. Uit een longlist van meer dan driehonderd historische boeken en nadien de shortlist van vijf titels, kwam Sandra Langereis met haar lijvige biografie 'Erasmus, dwarsdenker' als winnaar uit de bus.

Ook onder andere de Belgische auteur David Van Reybrouck was één van kanshebbers met zijn 'Revolusi'. Sandra Langereis vertelde in haar dankwoord dat ze erg blij is met de bekroning, in de eerste plaats voor Erasmus zelf: 'Hij verdient deze aandacht, want wij kennen hem eigenlijk niet in Nederland. Erasmus hield zich met onderwerpen bezig die ook nu actueel zijn.'

Een uitzonderlijk boek waardoor je de historische figuur Erasmus als mens leert kennen, met zijn goede én zijn slechte eigenschappen.

Juryrapport over 'Erasmus, dwarsdenker'

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Bij het verschijnen van de biografie stond Pompidou twee afleveringen lang in het teken van Erasmus. Sandra Langereis nam Nicky Aerts samen met filoloog Jan Papy mee in de wereld van Erasmus.

Herbeluister hier de dubbelaflevering van Pompidou over Erasmus met Sandra Langereis.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief