Biografie over Jos Brink toont ook zijn duistere kant

Biografie Radio 1

Ooit was hij de grootste ster van de Nederlandse televisie, in de tijd dat daar ook massaal veel Vlamingen naar keken: Jos Brink lokte ooit 14 miljoen kijkers met ‘Wedden Dat’. Er bestond nog geen biografie over Jos Brink die 14 jaar geleden op 65-jarige leeftijd overleed, en daar bracht Tom van den Oetelaar verandering in. Hij schreef ‘Jos Brink - De biografie van een uniek tv- en theatertalent’.

Lieven Vandenhaute belt met biograaf Van den Oetelaar in het programma 'Nieuwe feiten' op Radio 1.

Een vakmanschap, weinigen gegeven

Brink was een uniek fenomeen: hij had succes als tv-persoonlijkheid, maar ook als radio- en theatermaker. Hij was heel populair, niet alleen in Nederland maar ook in Vlaanderen. Van den Ootelaar is ook radiomaker en had een leerling-mentor relatie met Brink.

Lieven laat enkele legendarische archieffragmenten horen. Het beroemdste is dat waarin Brink koningin Juliana een kus gaf. Dat was in 1979 en daarmee heeft hij geschiedenis geschreven. 'Hij houdt een conference van ongeveer 10 minuten uit het hoofd waarin hij dolt met de koningin. De koningin slaat op haar knie van vrolijkheid. Hij wist op een fantastische manier de grenzen op te zoeken, er net niet over heen te gaan en op een heel prettige, ondeugende manier die zaal te bespelen', vertelt Van den Oetelaar.

In 1963 komt Brink uit de kast, op een moment dat het eerste interview met een homoseksueel nog op de televisie moest komen. Hij kwam naar de show van Mies Bouwman en bracht vanuit een vanzelfsprekendheid zijn partner Frank Sanders mee.

De duistere kant van Jos Brink

De biografie is geen hagiografie en belicht ook een duistere kant van Brink. Zo eiste hij de volledige toewijding van de mensen met wie hij werkte. 'Dat ging heel ver', vertelt Van den Oetelaar.

Ook verdomde hij het zijn partner te begeleiden naar het ziekenhuis tijdens zijn kankerbehandeling. Dit is des te vreemder omdat Brink ook pastor en stervensbegeleider was. 'Ongelooflijk om met elkaar te rijmen', beaamt Van den Oetelaar. De welbespraakte Brink kon er met zijn eigen man, Frank Sanders, niet over praten.

Beluister Tom van den Oetelaar in 'Nieuwe feiten' op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief