De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bill Gates gaat geen taboes uit de weg in klimaatboek: 'We hebben niet één, maar vele doorbraken nodig, maar het kan!'

Non-fictie VRT NWS

De Amerikaanse miljardair en mede-oprichter van Microsoft Bill Gates (65) is heel erg bezig met het klimaat. Hij heeft er nu ook een boek over geschreven, waarin hij de omvang van de uitdaging - een klimaatneutrale wereld tegen 2050 - schetst: 'We gaan moeten innoveren op een schaal die we nooit tevoren hebben meegemaakt.' Gates denkt ook dat we best kernenergie aan boord houden om er te komen.

Bill Gates hield zich met zijn stichting al bezig met gezondheidszorg wereldwijd, en met onderwijs. Minder bekend is misschien zijn interesse in de klimaatopwarming, en hoe die te voorkomen. Zijn nieuwe boek 'How to avoid a climate disaster' ('Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden') komt morgen uit. Gates bekijkt als ondernemer en filantroop het klimaatprobleem vanuit een andere hoek, heel breed, en schuwt geen taboes.

Er zijn twee getallen om te onthouden: 51 miljard en nul

'Als het gaat over klimaatverandering, zijn er twee getallen om te onthouden: het eerste is 51 miljard, het tweede is nul', steekt Gates van wal. Het eerste verwijst naar het aantal ton broeikasgassen dat jaarlijks aan de atmosfeer wordt toegevoegd, het tweede is waar we naartoe willen: naar een nuluitstoot in 2050, of tenminste toch een klimaatneutrale samenleving.

Een netto-nuluitstoot is het grote doel van o.a. de Europese Unie en de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, en ook landen als China (weliswaar tegen 2060), Japan, Zuid-Korea en Canada zijn al mee. Maar Bill Gates heeft zo zijn eigen plan, want het zal niet van regeringen alleen afhangen, zegt hij: alle sectoren kunnen iets doen.

We moeten massaal inzetten op innovatie om de grote omslag te bereiken, maar het kan, benadrukt Gates. Hij trekt de parallel met de revolutie die we de voorbije tientallen jaren beleefden met computers en informatica.

'Ooit had ik als tiener samen met vrienden een wild idee: een computer op elk bureau. Maar het lukte. We dragen ze nu zelfs in onze zakken. Nu zijn we aan een nieuwe doorbraak toe. Verschillende doorbraken eigenlijk.'

Lees verder op vrtnws.be.

Ook Knack-journalist Dirk Draulans mocht Bill Gates interviewen. In "De afspraak" kwam hij daarover vertellen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief