Bibliotheken in Antwerpen worden ontmoetingsplekken

Radio 2 Antwerpen

De bibliotheken in Antwerpen zullen de komende jaren klantgerichter gaan werken. Het worden echte ontmoetingsplekken, waar je ook dingen kan leren. Het boetesysteem wordt afgeschaft en er komen ruimere openingsuren, 's avonds en in het weekend. Ook wordt de collectie meer afgestemd op het publiek.

'Als de maatschappij verandert, moet de bibliotheek mee veranderen', dat zegt Mieke Van Geel, programmaleider Openbare Bibliotheken bij de Stad Antwerpen.

'Bibliotheken zijn nog te veel plekken die vol staan met boeken maar waar je niets kan doen. Maar uit onderzoek blijkt dat de traditionele veellezer niet bestaat. Er zijn negen profielen van lezers. Maar twee daarvan worden door ons bediend. De zeven andere lezersprofielen komen bij ons niet voldoende aan hun trekken', aldus Van Geel.

'Third Place Gebruiker'

Een opvallend profiel is de 'third place gebruiker'. Dat zijn kinderen tot dertien jaar die de bibliotheek als 'derde plek' gebruiken. Ze hebben geen eigen kamer thuis, geen eigen laptop. Zij hebben de bib nodig om hun huiswerk te maken. Ze spreken er af met vrienden en hangen er rond. 'We bereiken ze vanzelf maar we bieden hen weinig aan. Terwijl we hen zoveel kennis zouden kunnen meegeven, door hen dingen te laten doen. Het gaat dan niet over speeltuinen of ballenbaden maar we kunnen hen bijvoorbeeld leren programmeren of werken met een laptop. Slam poetry is dan weer een speelse manier om hun taalvaardigheid te vergroten', zegt Van Geel.

Niet vol proppen met boeken

'We moeten bibliotheken niet meer vol proppen met boeken. Maar maak er een ontmoetingsplek van waar je van alles kan doen. Betrek bezoekers ook bij het samenstellen van de collectie. Laagopgeleide mensen voelen zich bijvoorbeeld niet welkom in de bib, blijkt uit onderzoek. Het is te chique, ze begrijpen de woorden die we gebruiken niet. Ze brengen hun kinderen wel naar hier maar maken zelf meteen rechtsomkeer', aldus Van Geel.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief