Bezoek deze zomer de 'magische' Nottebohmzaal in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek

Uittip Klara

Sinds kort kan je je in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Harry Potter wanen, want de Nottebohmzaal, die sinds kort voor publiek is opengesteld, zou er recht uit de magische films kunnen komen.

Sinds 1936 doet de Nottebohmzaal dienst als historische bibliotheekruimte en is ze slechts in uitzonderlijke gevallen geopend voor het brede publiek. Maar deze zomer komt daar verandering in. De Nottebohmzaal zwaait zijn deuren enkele dagen per week open. Reden? Een grote belangstelling voor de 'magische' zaal.

Directrice van de Erfgoedbibliotheek An Renard: "Als je binnenstapt, is het alsof je rechtstreeks de geschiedenis ingaat. Hoge plafonds, krakende vloeren en duizenden boeken, die je bovendien kan ruiken. Daar worden mensen stil van. Het geeft hen een nostalgisch gevoel, zeker in de digitale tijden waarin we nu leven. Kinderen vergelijken de Nottebohmzaal al snel met Harry Potter."

De Nottebohmzaal geeft 1,5 miljoen boeken prijs, waarvan er steeds een aantal worden uitgelicht in een actueel thema. Op dit moment is dat Congo. Daarnaast zijn er een aantal historische stukken te zien, zoals een Egyptische dodenpapyrus en de globes van Blaeu. Voor Renard is dat nog niet alles wat de zaal te bieden heeft. "Tijdens een rondleiding wordt niet alleen stil gestaan bij wat er te zien is, maar vertelt de gids ook de geschiedenis van de bibliotheek."

En die geschiedenis begint bij de persoon naar wie de zaal vernoemd is. "Dat is Oscar Nottebohm, een Duitse handelaar die in de negentiende eeuw in Antwerpen ging wonen. Hij wilde iets terugdoen voor de stad, dus schonk hij een deel van zijn erfenis aan de Erfgoedbibliotheek, waarmee die haar pronkzaal in de jaren 30 inrichtte. Als dank voor de gulle gift werd de zaal naar de mecenas vernoemd."

De Nottebohmzaal is de hele zomer geopend van woensdag tot vrijdag. Reserveren is verplicht. Meer info vind je op de website van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Herbeluister het gesprek met An Renard over de Nottebohmzaal op klara.be.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief