'Besmette Stad' mobiliseert 60 schrijvers, illustratoren en kunstenaars om aan de slag te gaan met 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen

Poëzie Klara

In 1921 publiceerde Paul van Ostaijen de bundel Bezette Stad. Anno 2020 formuleren 60 schrijvers, illustratoren en kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland een antwoord op die bundel, op vraag van het Vlaams-Nederlands huis deBuren. De eerste antwoorden ontdek je alvast in de virtuele Besmette Stad met de bijdragen van onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Mauro Pawlowski, Jeroen Olyslaegers, Annelies Verbeke, Spinvis, Koen Broecke. Maar ook jij kunt er je intrek nemen...

Pompidou nodigde Matthijs de Ridder, biograaf van Paul van Ostaijen en bezieler van het initiatief uit in de studio. Een half jaar geleden nam Matthijs zijn intrek in het ouderlijk huis van de dichter in Antwerpen. Het helpt hem om de buurt waarin Paul van Ostaijen de eerste helft van zijn leven woonde beter in de vingers te krijgen, en de stad vanuit dit perspectief te zien.

In Pompidou legt Matthijs uit hoe het idee voor 'Besmette Stad', in samenwerking met Willem Bongers-Dek van deBuren, groeide.

Van Ostaijen maakt de hele Eerste Wereldoorlog mee in Antwerpen. In 'Bezette Stad' krijg je de ervaring van hoe het is in een bezette stad te leven. Hij was een avant-gardist die wilde dat er nieuwe vormen voor een nieuwe wereld kwamen. 'Er wordt iets afgebouwd maar ook iets opgebouwd en hoe kan ik daar aan bijdragen? Dit zou ook consequenties moeten hebben voor de wereld hierna, zoals we nu ook nadenken over hoe de wereld er anders zou moeten uitzien na corona' licht Matthijs toe.

Het is 100 jaar geleden dat van Ostaijen de bundel 'Bezette Stad' schreef. Dat was de aanleiding voor deBuren om daarvan, geïnspireerd door de lockdown, 'Besmette Stad' te maken en hieraan een heel project aan op te hangen. 'Voor het eerst in ons leven maken we mee wat een heel klein beetje gelijkt op wat van Ostaijen schrijft over het leven in een bezette stad: we zijn onze vrijheid deels kwijt, we worden niet geregeerd door een vreemde mogendheid, maar wel geregeerd door andere regels. Dit zijn allemaal parallellen die interessant zijn om te onderzoeken. 100 Jaar geleden vond van Ostaijen de literatuur opnieuw uit. Het is interessant om te kijken of we, 100 jaar na de feiten, de kunst een zetje kunnen geven in de zin van kritisch nadenken over wat er aan de gang is en daarvan een artistieke vertaling te vinden.'

Ondertussen nam het project een succesvolle start onder de vorm van leesateliers en een multimediaplatform.

In de virtuele leesateliers, 30 in het totaal verspreid over 6 golven, en die verlopen via Zoom, wordt er telkens een gedicht uit de bundel gelezen samen met enkele kunstenaars die ermee aan de slag gaan.

de leesateliers zijn er 30 in totaal en we doen ze in 6 golven (volgende golf is van 1 t/m 5 juni)

'We proberen duidelijk nieuwe kunst te laten maken' vertelt Matthijs. Die komt online op Besmettestad.be, een website die opgevat is als een stad met een fictieve plattegrond met aanklikbare wijken en gebouwen. Die punten vormen een cluster met ideeën rond dat ene gedicht dat ook al besproken is in een leesatelier.

Music-Hall 2 | 2 juni 2020 | OPROEP BOEM! PAUKESLAG!

In het 4de golf, die loopt van 1 tot 5 juni, komt Music-Hall aan bod, met het beroemde gedicht 'Boem Paukeslag'. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden en ideeën indienen. De beste worden geselecteerd en komen tussen de bijdrages van de andere kunstenaars te staan.

De leesateliers hebben hem ook nieuwe inzichten bijgebracht over het werk van van Ostaijen, vertelt Matthijs verder nog. De biografie van Paul van Ostaijen wordt in april 2021 verwacht en er zijn plannen om de leesateliers, offline in het huis van van Ostaijen, te organiseren.

Herbeluister hieronder Matthijs de Ridder over 'Besmette Stad'in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief