De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bert De Cuyper, auteur van 'Musiceren is topsport' - KEW 2022

Non-fictie Canvas

De zenuwen van de deelnemers aan de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) staan gespannen. In een gesprek met Klara- presentatrice Nicole Van Opstal vertelt Bert De Cuyper dat musiceren op dit niveau kan vergeleken worden met topsport.

Mentale factoren die de prestaties beïnvloeden

Bert De Cuyper is sport- en prestatiepsycholoog, hij heeft gedoceerd aan de KU Leuven en het Lemmensinstituut en hij begeleidt topsporters én musici. Er zijn veel parallellen tussen de sport- en de muziekwereld. Het betreft voor beide takken zeer gepassioneerde gedreven mensen die, vaker dan hen lief is, moeten ervaren dat hun optreden, wedstrijd niet de juiste weerspiegeling is van hun talenten en hard werken.

Dit vertelt hij aan Nicole Van Opstal tijdens de uitzending van de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) op Canvas. Ze onderpresteren en dat heeft vaak te maken met negatieve gedachten of emoties die de kop opsteken en die ervoor zorgen dat ze niet de taakgerichte focus hebben of dat het zelfvertrouwen wordt ondermijnd.

Musiceren is topsport

Bert De Cuyper is de co-auteur van het boek 'Musiceren is topsport'. Het boek is opgebouwd aan de hand van een aantal trefwoorden, alfabetisch gerangschikt: angst, blessures, motivatie, nederlagen...zaken waar zowel sporters als muzikanten mee te maken hebben. Hij stoffeert dat met getuigenissen en citaten. Eén van de trefwoorden is 'wedstrijden'. De motieven om aan een wedstrijd deel te nemen, kunnen heel divers zijn. Hij citeert in het boek ook Sylvia Huang, de zus van Stéphanie Huang, de Belgische finaliste van de lopende KEW voor cello. Sylvia was in 2019 finaliste van de Elisabethwedstrijd voor viool.

Volgens De Cuyper zijn er twee categorieën van deelnemers: er zijn de echte competitiebeesten die willen winnen en er zijn er die deelnemen om beter te worden.

Some games you win, some games you learn

Na de deelname volgt voor veel de nederlaag of ontgoocheling. 'Nadien komt het er op aan, wat wij noemen een functionele verklaring te vinden voor dat relatieve falen. Een verklaring die hen in staat stelt een toekomstgericht perspectief te bieden en hun zelfvertrouwen niet te verliezen', vertelt De Cuyper. In het boek wordt het kader van de attributietheorie aangereikt. Deze theorie zegt dat de verklaring van het falen de toekomstverwachting bepaalt, hoeveel zelfvertrouwen iemand zal hebben. Net als in de sport geldt: 'Some games you win, some games you learn', vertelt De Cuyper.

Bekijk hieronder het interview met Bert De Cuyper.

Bekijk ook Bert De Cuyper in de Boekathon en herbeluister co-auteur en violiste Linde Verjans in Interne Keuken. Zij schreef mee aan het boek 'Musiceren is topsport'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief