Beluister De Liefhebber met Bart Debbaut, auteur van thrillers en politieromans

Thrillers & Detective Klara

Zaterdag koos Bart Debbaut de muziek in De Liefhebber op Klara. Of hij nu beleggingsadvies geeft, een succesvolle herenkledingszaak runt of een concertreeks op poten zet, hij doet alles met passie, energie en overtuiging. En schrijven doet hij ook, thrillers en politieromans. De eerstvolgende wordt 'Quatre Mains' over de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano...

Bart Debbaut (1971) is een man van vele talenten. Hij studeerde marketing, en koos voor een loopbaan in de bankwereld. Samen met zijn echtgenote nam hij in 2011 de herenkledingzaak op de Veemarkt in Tienen over. Hij had er toen 17 jaar als bankier opzitten, waarvan de laatste 7 jaar als bestuurder-vennoot bij Dexia (nu Belfius).

Bart Debbaut, auteur van thrillers en politieromans

Eerder had Debbaut zich ook al op het schrijven gestort, een passie. In 2003 schreef hij samen met gewezen VRT-baas Jan Ceuleers en Louis Verbruggen het managementboek ‘Hoe word ik een winnaar en hoe blijf ik het’. Daarnaast schreef hij artikels en columns voor diverse tijdschriften (o.a. Humo, Bizz Magazine, Beursbubbels).

In 2008 startte hij met een thrillerreeks rond de Leuvense speurders John Leyssens en Mieke Van Cattendyck. Zijn opmerkelijke debuutroman ‘Scherven’, een psychologische misdaadroman, verscheen in 2008. Een jaar later volgde ‘Tralies’ en in september 2010 verscheen bij uitgeverij Manteau ‘De Facebookmoorden’. Dat boek werd door de bezoekers van de Nederlandse website thrillerboek.nl verkozen tot beste Nederlandstalige thriller van 2010. De reeks rond de speurders Leyssens & Van Cattendyck werd verder gezet met de boeken ‘Ik maak je kapot’ (2011) en ‘Cold Case 0212’ (2012).

In juni 2013 verscheen met ‘Als ik wakker word, ga ik dood’ Zijn eerste literaire novelle, die uitgegeven werd bij WPG/Manteau. De tragikomische novelle biedt een unieke kijk op de mens, het leven en de werkelijkheid.

In september 2014 verscheen bij uitgeverij Lannoo ‘En toen schiep God Kevin’, een satirische roman. Het boek werd onder massale belangstelling voorgesteld door K.U.L.-rector Rik Torfs. In het boek ondervind God problemen als hij zijn zoon Jezus vraagt om terug naar de aarde te gaan. Als alternatief voor diens weigering beslist God een nieuwe messias te laten geboren worden. Kevin is zijn naam. Wat volgt is een opeenvolging van absurde, pijnlijke, kleinmenselijke gebeurtenissen.

In maart 2016 verscheen met 'Relikwie' zijn achtste boek en zesde thriller. Ook 'Relikwie' werd uitgegeven bij Lannoo, net als 'Sudoku', een jaar later.

Het tiende boek 'De Mol' is een thriller tegen de achtergrond van het zeer populaire televisieprogramma met dezelfde naam. Het boek is fictief maar vertrekt vanuit hetzelfde concept als het tv-programma: tien kandidaten, een mooie locatie, leuke opdrachten. En een verrader: De Mol. Bart was in 1999 zelf deelnemer in het tweede seizoen van De Mol, maar viel als eerste af. Hij is tot op de dag van vandaag een echte fan van De Mol, en vond het een hele eer dat zijn uitgever bij Lannoo me voorstelde om er een thriller over te schrijven.

In mei 2022 zal zijn nieuwste boek verschijnen 'Quatre Mains', een politieroman/thriller die zich afspeelt in de wereld van de Koningin Elisabethwedstrijd en veel klassieke muziek bevat.

Herbeluister De Liefhebber met Bart Debbaut op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief