AFP or licensors

Bekende Egyptische feministe en schrijfster Nawal Al-Saadawi is overleden

VRT NWS

In Egypte is de auteur Nawal Al-Saadawi overleden. Ze was 89. Al-Saadawi raakte in de Arabische wereld bekend en berucht wegens haar strijd voor vrouwenrechten en tegen vrouwenbesnijdenis. Ze ging daarbij de confrontatie met de conservatieve religieuzen en met het regime in haar land niet uit de weg.

Nawal Al-Saadawi kwam uit een gezin in een klein dorp, maar kon geneeskunde studeren, wat op zich al uitzonderlijk was in het Egypte van haar tijd. Ze werd gynaecoloog en raakte op die manier betrokken bij de situatie van vrouwen in veel meer conservatieve milieus in Egypte.

Ze begon met het schrijven van boeken waarin ze alsmaar scherper van leer trok tegen de onderdrukking van vrouwen in de Arabische wereld, in de islam, maar ook in de andere 'abrahamitische' godsdiensten zoals het christendom en het jodendom. Concreet nam Al-Saadawi stelling tegen praktijken zoals polygamie, het dragen van sluiers en hoofddoeken, de ongelijkheid tussen man en vrouw in het gezin en in het familie- en erfrecht en vooral genitale verminking van vrouwen waarvan ook zij als jong meisje het slachtoffer is geworden.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief