Bart Stouten over zijn literaire helden Proust en Beckett in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

De kersvers gepensioneerde Klara-presentator Bart Stouten kwam in de Boekathon vol passie vertellen over zijn twee literaire helden: Marcel Proust en Samuel Beckett. Stouten heeft beide auteurs uitvoerig bestudeerd en ze hadden ook een impact op zijn leven. In zijn boek 'Bart Stouten over Proust en Beckett' verwerkt hij allerlei weetjes over de twee schrijvers die niet zo bekend zijn.

Stouten kwam als 16-jarige jongen in contact met het werk van Proust (1871-1922), toen hij in het ziekenhuis lag na een ongeval waarbij hij zijn ouders verloor. Ook Proust verloor op jonge leeftijd zijn ouders en was aan zijn bed gekluisterd door ziekte. 'Hij had ook astma, net als ik', zegt Stouten. Toen hij het werk van Proust verder bestudeerde, kwam hij in contact met het werk Samuel Beckett (1906-1989), die een essay over Proust geschreven had.

Maîtresse

Toen Stouten in de jaren 90 bij de radio ging te werken, wou hij de hoorspelen van Samuel Beckett realiseren. Zo kwam hij toevallig in contact met de maîtresse van Samuel Beckett. Zij werkte als script editor en vertaalster bij de BBC. 'Ik ontmoette haar om te praten over de hoorspelen van Beckett en ik heb tien jaar lang niet beseft dat zij zijn maîtresse was.'

Hij merkte wel dat ze dicht bij Beckett had gestaan en ze vertelde hem dingen die hij nog nergens anders gelezen of gehoord had. 'Dit heb ik in mijn boek verwoord', zegt hij. Het gaat dan bijvoorbeeld over waar Beckett zijn inspiratie vandaan haalde voor zijn bekendste toneelstuk 'Wachten op Godot' en zijn fascinatie voor het quietisme, een vorm van mystiek. Hij heeft het ook over de immense impact van Schopenhauer en Bergson op de volzinnen van Proust en hij beschrijft de ware ziekte waar Proust aan leed.

'De literatuurgeschiedenis wordt bij elke lezer opnieuw geschreven', zegt Stouten. 'En ik ben een heel bijzondere lezer van zowel Beckett als Proust. En ik dacht misschien moet ik die literatuurgeschiedenis een beetje verlevendigen door mijn ervaringen uit te schrijven.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief