'Baron Jack'-biografie John van Dreelen: 'Hij zat in een strafkamp en kon daardoor Nazi-officieren goed imiteren'

Biografie Culture Club

Ruud den Drijver schreef 'Baron Jack', de biografie over de Nederlandse acteur John van Dreelen. Hij speelde aan de zijde van Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Marlon Brando en werd bijna gecast als kapitein Von Trapp in 'The Sound of Music'. De man woonde zijn hele leven in Kalmthout en speelde op het eind van zijn leven ook in enkele Vlaamse films.

John van Dreelen speelde nazi-officier in een film met Frank Sinatra. En op het einde van de film schiet hij Sinatra dood. Van Dreelen en Sinatra hebben elkaar in de hotelbar en in de studio wel meermaals gezien. Maar tijdens het draaien van de film werd een stand-in gebruikt.

Van Dreelen zat tijdens WOII in een strafkamp als politieke gevangene en dus kon hij uit de praktijk nazi-officieren goed imiteren. Daarom kreeg hij verschillende keren die rol van nazi-generaal. Hij was een wereldburger en daardoor kon hij het als acteur maken in Hollywood. Je kan hem met Matthias Schoenaerts vergelijken.

Begin jaren 60 was hij erg populair in de Verenigde Staten door een aantal series waar hij in mee deed. Hij is vrij onbekend gebleven in Nederland en België. Hij had wel een paar rolletjes in Nederlandse films.

Herbeluister het interview in Culture Club op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief