Barbara Rottiers schrijft een kinderboek over de wetenschappelijk avonturier Alexander von Humboldt - 'De H van Humboldt'

Kinderboek Radio 1

Gewezen Radio 1-collega en ondertussen full time verhalenverteller en auteur Barbara Rottiers is zo gefascineerd door de figuur Alexander von Humboldt dat ze er een kinderboek over schreef. 'De H van Humboldt'.

Iedereen kent Darwin, maar niet zijn tijdgenoot, Friedrich Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, een Duitse natuurvorser en ontdekkingsreiziger die onderzoek deed in Midden- en Zuid-Amerika. Hij leefde van 1769 tot 1859 maar is wat in de vergetelheid geraakt. Humboldt was een wetenschappelijke pionier en wilde dat kennis gedeeld werd. Daarom ijverde hij voor de democratisering van het onderwijs. Hij was een voorvechter van de afschaffing van de slavernij en van meer rechten voor de vrouw.

Het allerbelangrijkste voor Barbara is Humboldts onbegrensde enthousiasme. Barbara Rottiers laat in 'De H van Humboldt' kinderen kennis maken met 'de wonderbaarlijke uitvinder van de natuur'. Hij heeft ons anders leren kijken naar de natuur en als eerste gewezen op de fragiliteit ervan. Hij was visionair en toonde aan dat 'als je ergens inbreekt in een ecosysteem dit elders gevolgen heeft', vertelt Barbara Rottiers in Culture Club. Met dit boek wil Barbara kinderen op ontdekking sturen in hun eigen omgeving en hen van de natuur leren houden, want 'waar je heel van houdt, daar draag je zorg voor'.

Herbeluister Culture Club met Barbara Rottiers en de reacties van enkele jonge lezers van 'De H van Humboldt'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief