'Vooral rock ’n roll, seks heeft hij hier achterwege gelaten.' Ayco Duyster over 'The Storyteller' van Dave Grohl

Autobiografie Radio 1

Dave Grohl heeft zijn beste verhalen neergepend in een boek: 'The Storyteller'. Ayco Duyster volgt hem al lang en heeft 'm een paar keer geïnterviewd. Wat vindt zij van het boek?

Dave Grohl, de frontman van Foo Fighters en drummer bij Nirvana, had tijdens de lockdown niets om handen, en besloot korte verhalen te schrijven voor zijn Instagrampagina: davestruestories. Hij had de smaak van het schrijven te pakken en zo kreeg hij het idee voor een boek. 'The Storyteller' ligt nu in de winkel, de Nederlandse vertaling verschijnt volgende week.

Ayco Duyster, fan van Grohl, las 'The Storyteller' en vertelt erover bij collega Korneel De Clercq in het programma 'Classic Stories' op Radio 1.

Ze heeft het graag gelezen. 'Het bevat heel wat sappige anekdotes, het leest super vlot, het is ingedeeld in instagrammable hoofdstukjes. Grote onthullingen ben ik niet tegengekomen. Heel veel nieuwe inzichten ga je niet krijgen, omdat veel van zijn belangrijke momenten in zijn leven zich voor het oog van het grote publiek hebben afgespeeld en hij vertelt al heel lang heel graag', verklaart Ayco.

Er staan ook heel wat foto's in die duidelijk uit het privé-archief komen en nooit eerder werden gepubliceerd.

Weinig seks, veel rock-'n-roll

Het hoofdstuk 'seks' heeft hij volledig achterwege gelaten, onthult Ayco. Hij wordt al jaren the nicest guy in rock genoemd en hij wil dit zeker in dit boek niet doorprikken. Hij profileert zich in eerste instantie, zeker toen hij jong was, als een muzieknerd. Hij heeft zijn school niet afgemaakt, maar vond zijn roeping in de muziek. Na zijn eerste successen in de muziek, op het moment dat hij zijn huidige vrouw leert kennen, wordt hij de familyman..Tegelijk is hij ook wel de eeuwige kwajongen, de man die nooit volwassen is geworden.

Ook drugs komen aan bod: die waren vooral problematisch voor zijn bandleden, denk aan Kurt Cobain van Nirvana en Taylor Hawkins, de drummer van Foo Fighters. Zijn eigen drug is koffie. Hij dronk ooit bijna 5 koffiekannen per dag.

Kurt Cobain

Grohl schrijft ook over de mooie momenten bij Nirvana, toen hij net bij de band kwam. Hij heeft een tijd samengewoond met Cobain in een schamel appartement in Seattle. 17 april 1991 is een legendarische datum want dan speelden ze voor de eerste keer 'Smells Like Teen Spirit' voor een live publiek.

In het boek is hij wel openhartig over de dood van Cobain, in tegenstelling tot het verleden. Hij schrijft over het moment, in Rome, waarop Cobain een overdosis nam. Hij kreeg telefoon met de boodschap dat hij dood was. Hij was volledig van de kaart en even later kreeg hij opnieuw telefoon: 'hij heeft het gehaald'. Een zeer flauwe grap en dat heeft 'm gehinderd in zijn rouwproces. Een paar weken later stapt Cobain uit het leven.

Grohl, de grootste muziekfan ooit

Als hij bevriend geraakt met Paul McCartney of mag samenspelen met zijn grote helden, dan is hij daar oprecht heel enthousiast over. Ayco laat een fragment horen waarin Grohl vertelt over de dag dat Iggy Pop bij hem aanklopt voor een jamsessie. Hij moet zichzelf in de arm knijpen om het te geloven en dat imposter syndrom zit er af en toe wel in, vindt Ayco.

Ayco raadt aan het boek in het Engels te lezen. Het is geen literair boek: het is entertainment. Het stoorde haar een beetje dat het heel Amerikaans is. Hij is ook de verpersoonlijking van the American dream: hij droomde van een bestaan als rockster en is dat ook geworden. Hij is heel dankbaar voor dat leven en in het boek bedankt hij een hele resem mensen dat er voor zorgt dat het boek wel wat drammerig wordt.

'Hij heeft een onwrikbaar geloof in de kracht van muziek, wat heel aanstekelijk is', sluit Ayco af. Zelf komt ze niet voor in het boek: 'ik ben geen hoogtepunt uit het leven van Grohl', grapt ze. Het interview dat ze met hem had, was dat voor haar persoonlijk wel: hij complimenteerde met haar mooie stem.

'The Storyteller' het bestaat ook als audioboek.

Herbeluister Ayco Duyster in 'Classic stories' op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief