Ayan Mohamud Yusuf: 'Op zoek naar vaste grond' - een inspirerend verhaal over vallen én opstaan van een Somalische vluchtelinge

Boekenmarathon VRT MAX

De Somalische Ayan Mohamud Yusuf kwam op 17-jarige leeftijd als vluchtelinge aan op Belgische bodem. Ze dacht dat ze op weg was naar de Verenigde Staten maar belandde in het Klein Kasteeltje in Brussel.

Een oogaandoening was de reden van haar ouders om haar op het vliegtuig te zetten. Ayan is er 40 nu en momenteel is ze kabinetsmedewerker van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Als kind van 11 slaat Ayan samen met haar familie op de vlucht voor het geweld in haar thuisland. Eerst kwam ze terecht in Ethiopië, in het beruchte vluchtelingenkamp Dadaab. Daar kon de familie niet blijven en ze keerde terug naar Somalië. Als kind waren de omzwervingen spannend maar ook eng. Een oogaandoening deed haar ouders beslissen haar op het vliegtuig te zetten, samen met haar oom en zijn familie.

Haar levensverhaal schreef ze neer in 'Op zoek naar vaste grond'. Ze zocht veiligheid, verbondenheid en vrede 'en een bril' voegt Tom De Cock toe aan het rijtje. De muziek van Whitney Houston (I Have Nothing) en George Michael (A Different Corner) waren lichtpuntjes en gaven haar de moed om niet op te geven. Haar moeder terugzien was haar doel. Ondertussen is ze herenigd met haar moeder...

In De Boekenmarathon doet ze opnieuw haar verhaal aan Tom De Cock. Bekijk het op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief