Aya Sabi: 'Ik ben blij dat ik in het Nederlands kan schrijven' - aflevering 5 van Groen Gebladerte

Debuut Radio 1

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. Van Lucebert tot Britney Spears. Voor elk wat wils

Aflevering 5 met Aya Sabi staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Wie is Aya Sabi (1995)?

Aya Sabi schrijft vanuit Mechelen columns voor De Morgen en vlijmscherpe tweets. Debuteerde met 'Verkruimeld Land', een bejubelde reeks kortverhalen over afkomst, leven en dood. Werkt aan haar nieuwe roman, en schopt de wereld ondertussen verder een geweten.

'Over mijn tweede roman kan ik nog niet veel zeggen. De ene dag ben ik trots op wat ik schrijf, de volgende wil ik mijn laptop verbranden. Het zal gaan over moederschap, migratie, en heel wat andere thema’s. Ik probeer iets nieuws te doen qua stijl, maar ook trouw te blijven aan mezelf. Het probleem is dat ik zeer perfectionistisch ben.'

Als schrijvers hebben wij de taak om te zeggen wat er niet gezegd wordt. Dat hoeft daarom niet politiek of revolutionair te zijn, dat kan ook in het kleine, intermenselijke zitten. We zeggen soms gewoon minder dan we eigenlijk zouden moeten zeggen. Ook thuis aan de keukentafel.

Boeken in de kast van Aya Sabi

Aya had niet zoveel vriendjes als kind, maar ze voelde zich nooit eenzaam. 'Boeken hebben elke leegte die ik had kunnen ervaren in mijn jeugd opgevuld', vertelt ze aan Tom.

'Soms voel je bij een boek: ik kan hier veel meer uithalen, maar nu nog niet. Omdat ik bijvoorbeeld levenservaring mis. Dan noteer ik iets in dat boek, en lees ik het vijf jaar later nog eens. Als een tijdscapsule naar je jongere zelf.'

Aya kijkt op naar Connie Palmen, maar heeft ook een favoriet kookboek. Haar ultieme leestip is De buitenkant van meneer Jules van Diane Broeckhoven.

Andere boeken in de boekenkast van Aya zijn:

Robbie is een waaghals – Michel Piquemal
Bezonken rood
– Jeroen Brouwers
Jij zegt het
– Connie Palmen
Mensen in oorlog
– Ernest Hemingway
Allah in Europa
– Jan Leyers
De Heilige Koran

Sprakeloos
– Tom Lanoye
Uit de keuken van Fatima
– Fatima El Irari
In het hart van het land
– J.M. Coetzee
Honderd liefdessonnetten
– Pablo Neruda
Classical poems by Arab women
– Abdullah al-Udhari

Beluister hieronder of op Radio 1 debutante Aya Sabi in een nieuwe aflevering van 'Groen Gebladerte'

Listen on Apple Podcasts
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief